Kásler Miklós: Az egészségügy heroikus küzdelmet vív, de helytáll

Kásler Miklós: Az egészségügy heroikus küzdelmet vív, de helytáll

Kásler Miklós (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden a koronavírus elleni oltás mellett szól, az oltás hatékonyságával semmi nem vetekszik – erről beszélt az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Kásler Miklós szerint ha sokan veszik fel az oltást, le lehet törni a járvány negyedik hullámát. Itt megjegyezte, hogy az első két oltás után az idő előrehaladtával jelentősen csökken a védettség mind az ellenanyag-szintet, mind a sejtes immunitást tekintve, ezt lehet a harmadik oltással ismét 90 százalékra emelni.

A miniszter azt mondta – konkrétumok említése nélkül –, hogy a vizsgálatok szerint a megfertőződés, a kórházba kerülés az oltatlanok esetében 4-6-szoros eséllyel következik be.

Kásler Miklós kijelentette, hogy a magyar egészségügy ugyan heroikus küzdelmet vív, de a legmagasabb szinten helytáll a járványban. Az egészségügyben dolgozók fáradtak, a lelki teher nagy rajtuk, de reményét fejezte ki, hogy az emberek növekvő átoltottságával, kevesebb kórházi esettel az ágazat terhei csökkennek.

A tervezett műtétekről szólva a miniszter azt mondta, 2013-ban 70 ezer ember szerepelt az egészségügyi várólistákon, ezt 2019-re a kormányzat 41 milliárdos támogatásával sikerült 23-24 ezer emberre csökkenteni. A járványidőszak alatt nőtt a várólistákon a betegszám, nagyjából a 2013-as adatok felére. A szakmai kollégiumok tájékoztatása szerint például a csípőprotézis műtéteknél háromnegyed év, a szemműtéteknél fél év. Egyéb területeken pedig – urológia, nőgyógyászat – néhány hetet, néhány hónapot becsült a szakma a várólisták ledolgozásához, ami a 2019-ben mért betegszámokat jelentené.

(MTI)

Címkék: Kásler Miklós