Kásler továbbra is mellébeszél a félmilliárdos, ablakon kidobott Szputnyik-készletről

Kásler továbbra is mellébeszél a félmilliárdos, ablakon kidobott Szputnyik-készletről

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagja ampullákban a Szent János Kórház oltópontján 2021. április 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem stimmelnek az Uniónak küldött és az itthon közölt vakcinaadatok, valahol lennie kellene még 200 ezer darab Szputnyik-vakcinának – december 6-án elküldött levelében erről faggatta Szabó Tímea (Párbeszéd) az Emberi Erőforrások Minisztériumát.

A válasz ma már ismert: Szabó érdeklődése után egy nappal maga a kormány vallotta be az RTL Klub érdeklődésére, hogy az 578 milliós összértékű, félévig felhasználható orosz vakcinakészletnek bizony lejárt a szavatossága, ezeket meg kellett semmisíteni.

A tények makacs dolgok, de Kásler Miklós náluk is makacsabb: az emberi erőforrás miniszter megbízásából december 20-án Rétvári Bence államtitkár küldött választ Szabó kérdéseire. Ebből megtudhattuk, hogy ha ellenzéken múlt volna, egy Szputnyik-vakcina sem érkezett volna Magyarországra; és hogy a beszerzett orosz oltóanyag legalább négyezer ember életét mentette meg.

A legszebb azonban az, hogy Rétvári válasza alapján a kormány által beismert tömeges megsemmisítés tulajdonképpen meg sem történt. „A raktáron lévő vakcinakészletek szavatosságát folyamatosan nyomon követjük. A lejárathoz közeli és várhatóan felhasználásra már nem kerülő vakcinákat Magyarország a rászoruló országoknak adományozza” – írta az államtitkár, mintha nem tudna arról, hogy több mint félmilliárdos vakcinamennyiség ment az égetőbe.

Rétvári így értelemszerűen nem felelt arra a kérdésre sem, hogy kinek a felelőssége ez a pazarlás, kinek a hibájából ment kárba annyi vakcina, amennyiből két eloltott adag esetén több ezer ember életét is meg lehetett volna menteni – itthon vagy külföldön.

Persze, a kormány nem most pazarol először értelmetlenül a Covid-járvány kapcsán: a Jelen derítette ki, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság utasítására nemrég 5 milliárd forint értékű PCR-tesztet semmisítettek, mivel lejárt a szavatosságuk. Magyarán, nem használták fel őket időben, akár ingyen osztogatva is. Eközben a magánlaborokban 14-20 ezer forintért készíthetünk PCR-vizsgálatot, ha szeretnénk megtudni, hogy fertőzöttek vagyunk-e.