Katasztrófavédelem: szakad a hó, csúszós, jeges utakra kell számítani

Katasztrófavédelem: szakad a hó, csúszós, jeges utakra kell számítani

Havazás (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A meteorológiai előrejelzések szerint szombat éjfélig az ország területén több helyen viharos szélre és havas esőre, havazásra kell számítani, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni – írja az MTI az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteki közleményére hivatkozva.

Ezért a viharos szélben a fák, fasorok, állványzatok közelében kellő körültekintéssel indokolt közlekedni. A közlemény szerint mielőtt útnak indul az ember, érdemes tájékozódni az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról.

Legalább ilyen fontos, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival induljunk útnak, a tank tele legyen, a mobil pedig feltöltve. Érdemes a VÉSZ nevű mobil alkalmazást is letölteni, amely veszély esetén segítséget nyújthat.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az előrejelzések alapján szombaton az ország szinte teljes területén minimum 70 km/h-s széllökések várhatóak. Erős széllökések veszélye miatt már tizenegy megyére adott ki másodfokú figyelmeztetést szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Dunántúlon és Borsod, illetve Szabolcs térségében általában 80-90 kilométer/órás, a Bakonyban és a Balaton térségében akár 100-110 kilométer/órás vagy afölötti lökések is várhatóak. Jelezték, hogy az időjárási helyzetre tekintettel akár a piros színű veszélyjelzést is kiadhatják.