KDNP-s képviselő: el lehet koptatni a kereszténydemokrácia tartalékait is

KDNP-s képviselő: el lehet koptatni a kereszténydemokrácia tartalékait is

Hölvényi György (Fotó: Hölvényi György / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több magyar politikus is reagált a vasárnap esti németországi választások eredményére, kormányoldalon a KDNP-s Hölvényi György szólalt meg az elsők között. Szijjártó Péter szerint Magyarország természetesen tiszteletben tartja a német választópolgárok döntését.

Németországban csekély, 1,6 százalékos előnnyel bár, de Németország Szolciáldemokrata Pártja (SPD) nyerte meg a vasárnap tartott parlamenti választást, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) története legrosszabb eredményét érte el. Az azonban csak a koalíciós tárgyalások során dőlhet el, a kettő közül melyik párt jelöltje ülhet a kancellári székbe. Ez attól függ, a két nagy párt közül melyiknek sikerül koalíciós megállapodást kötni a zöldekkel és a szabaddemokratákkal. 

Magyarországon a kormánypártok politikusai közül a KDNP-s Hölvényi György szólalt meg az elsők között a kormányoldalon a választással kapcsolatban. A kisebbik kormánypárt európai parlamenti képviselője nem gratulált, helyette talányos nyilatkozatot tett, amely úgy is értelmezhető, mintha a Fidesz-KDNP-t akarta volna figyelmeztetni: úgy járhat, mint a CDU. „Nem annyira lengett ki az inga, mint ahogy azt szerették volna, de egyfajta üzenet még a Pannon tájra is eljut: bár a kereszténydemokráciának nagy tartalékai vannak, azt is el lehet használni, koptatni” – írta az európai parlamenti képviselő.

Hozzátette: „Remélem, sok lehetőségünk lesz együttgondolkodni német barátainkkal a kereszténydemokrácia jövőjéről és az európai együttműködésről”. – Sok még a bizonytalanság, de az világos, hogy a következmények várhatóan elég súlyosak lesznek ahhoz, hogy az európai, nem balliberális politikai erők, műhelyek, pártok, mozgalmak a lehető legszélesebb körben megtalálják a közös cselekvés területeit.
Persze mindennek megvan a határa – írta az együttműködés lehetőségéről Hölvényi György. Érdekesség, hogy Hölvényi a KDNP képviselőjeként jelenleg is az Európai Néppárt frakciójában ül a német kereszténydemokratákkal együtt, miközben a Fidesz már távozott a frakcióból.

Szijjártó újságírói kérdésre kommentált

– Magyarország természetesen tiszteletben tartja a német választópolgárok döntését, s bármilyen kormány is jön létre a szavazói akarat alapján, azzal együtt fog dolgozni – közölte a tárca szerint hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, erről az MTI számolt be.

A tárcavezető újságírói kérdésre reagálva kommentálta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szűk győzelmével záruló németországi választás eredményét. Aláhúzta, hogy Magyarország készen áll az együttműködés további fejlesztésére Németországgal, miután a két ország fontos szerepet játszik egymás életében.

A magyar ellenzék sem hagyta szó nélkül

A magyar politikai szereplők reakcióit a Telex gyűjtötte össze. Egyik elsőként, a vasárnap esti exit poll adatok közzététele után gratulált a német szociáldemokratáknak Karácsony Gergely, aki arról írt Facebookon, hogy „aligha van az európai politikában még egy ilyen fontos és távlati következményekkel járó parlamenti választás, mint a német”. Korábban személyesen is találkozott Karácsony a választásokon győztes SPD kancellárjelöltjével, akiről azt írta:„Megtiszteltetés volt hallani, hogy a kancellárjelöltek egyik vitájában Olaf Scholz szóba hozta a nevemet, mondván, Orbán ellenében ilyen politikusokat kell támogatnia az Európai Uniónak.” Az MSZP-Párbeszéd-LMP miniszterelnök-jelöltje szerint példa lehet a német választások eredménye a magyar politika számára.

Szintén a német szocdemeknek gratulált Dobrev Klára Facebookon: a DK miniszterelnök-jelöltje abban bízik, hogy „az európai értékekért az eddiginél erőteljesebben kiálló kormány fogja vezetni Németországot”, mert ez Magyarország érdeke is.

Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője kiemelte azt is, hogy várhatóan a Zöldek és a liberális FDP dönthetik el, hogy ki vezesse a következő berlini kormányt: „Ez azt is jelenti, hogy a Momentum szövetséges pártja, az FDP és a globális felmelegedés elleni harc legfontosabb szószólói meghatározzák majd a német politikát, ami nagyon jó hír.”

Szintén a zöld-liberális tandem fontosságát hangsúlyozta Facebook-posztjában Brenner Koloman, a Jobbik képviselője: szerinte minden európai demokrácia alappillére „a párbeszéd és a megegyezés képességének fontossága”, amit szerinte Magyarországon a hatpárti ellenzéki koalíció képvisel.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője hétfőn reggel Berlinben tartott sajtótájékoztatót: „Kösse fel a gatyáját Orbán Viktor, mert az európai politika változik. Lehet, hogy Merkel sokáig megvédte az orbáni politikát és szemet hunyt a német érdekek miatt, de Scholz győzelmével ez változik és az illiberális kormányok nem kapnak többet menedéket a német tőke irányából” – fogalmazott. Ujhelyi szerint a német választások tanulsága, hogy jó jelölttel és kitartó kampánymunkával, valamint egy zöld-baloldali, európai programmal meg lehet fordítani egy vesztesnek tűnő választást is. Az MSZP-s politikus berlini tárgyalásainak eredményéről szólva hozzátette, hogy most „minden támogatást megkaphatunk ahhoz, hogy Magyarországot az európai, normális, demokratikus folyamatokhoz térítsük vissza”.