Kedden éjfélkor lejárnak a tavalyi éves autópályamatricák

Kedden éjfélkor lejárnak a tavalyi éves autópályamatricák

Az M7-es autópálya (Forrás: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 3 millió éves – országos és megyei – autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor – erre figyelmeztet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.). Ezek nagy része, 87 százaléka, személyautóra érvényes.

Az idei évtől az árak a rövidebb érvényességű matricák esetében egyébként jelentősen emelkedtek. Személyautóra heti (valójában tíz napos) matricát 5500 forintért lehet vásárolni, míg a havi díja 8900, az éves országos matricáé pedig 49 190 forint. A NÚSZ tapasztalatai szerint az éves autópálya-matricák beszerzését sokan hagyják az utolsó pillanatra. Idén eddig éves országos és megyei matricákból kicsivel több, mint 1,3 millió darab fogyott, ami a tavalyi évesmatrica-mennyiségnek kevesebb, mint a fele. 

Az úthasználati díjfizetéshez kapcsolódó mentességek és kedvezmények megújítása szempontjából is fontos határidő a január 31-e. Eddig kell ugyanis benyújtani az ezek igénybe vételéhez szükséges kérelmet a közlekedési igazgatási hatósághoz (járási hivatal, kormányablak), vagy a Belügyminisztérium illetékes államtitkárságához. (Ezek elérhetősége megtalálható a megújult nemzetiutdij.hu oldalunkon a Mentességek, kedvezmények menüpontban.)