Kelet felé terjeszkedő csapadékzónával és széllel indul a hét

Kelet felé terjeszkedő csapadékzónával és széllel indul a hét

Viharos égbolt alkonyatkot. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Jérome Therond/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A keleti tájakon eleinte még vékonyabb lehet, majd ott is megvastagszik a felhőzet. A csapadékzóna kelet felé terjeszkedik; nagy területen, kiadós mennyiségű esőre van kilátás – írja hétfői előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint a Dél-Alföldön a déli, míg a Dunántúlon az északnyugatira forduló szél lesz élénk, olykor erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 11 fok között várható, a déli, délkeleti határ mentén mérhetjük a magasabb értékeket.

Ami az orvosmeteorológiát illeti, az Időkép előrejelzése szerint hétfőn kettősfronti hatás érvényesül, emiatt migrén, fejfájás, vérnyomás-ingadozás, görcsös panaszok egyaránt jelentkezhetnek. A szeles időben pedig tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk. Emellett dekoncentráltak, fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk, alvászavarok is jelentkezhetnek. Érdemes melegebben, rétegesebben öltözködni, mert könnyen megfázhatunk.

A közlekedésmeteorológiáról szólva, hétfőn országszerte számítani kell esőre, záporra, délután, este a legmagasabb hegycsúcsainkon akár havas eső, havazás is kialakulhat, így vizes, csúszós, a hegycsúcsok közelében akár latyakos, havas utakra is számítani kell. Helyenként a kiadós esőzés miatt akár vízátfolyások is kialakulhatnak. Mivel élénk, erős lesz a déli-délkeleti szél, ami délután északnyugaton és nyugaton északira, északnyugatira fordul, így jelentősen csökkenhet a járművek menetstabilitása. Hajnalban, reggel néhol pára, köd okozhat átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

 

Címkék: időjárás