Kényszergyógykezelésre ítélték a Honvédkórház covid-osztályán késelő férfit

Kényszergyógykezelésre ítélték a Honvédkórház covid-osztályán késelő férfit

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az emberölés kísérletének vádja alól felmentették, egyúttal kényszergyógykezelésre ítélték azt a kínai férfit, aki még 2021 tavaszán többekre rátámadt egy kórházi covid-osztályon, egy nőt meg is ölt – írja az MTI.

Az eset még 2021. márciusában történt a fővárosi Honvédkórházban. A kínai férfi betegként feküdt a covid-osztályon, majd minden előzetes ok nélkül rátámadt betegtársaira: egyiküket fojtogatni kezdte, majd egy altatásban és lélegeztetőgépen lévő pácienst többször megszúrt egy sebészollóval. A nő olyan életveszélyes sebesüléseket szenvedett, hogy az azonnali orvosi beavatkozás ellenére a későbbiekben életét vesztette. A külföldi a megfékezésére érkező biztonsági őröknek is nekiment, egyiküket meg is sebesítette.

A bíróság döntésének oka, hogy a külföldi kóros elmeállapotban szenved, ezért nem mérhette fel tettének súlyát, így büntetőjogilag nem vonható felelősségre. A Fővárosi Törvényszék a döntésekor figyelembe vette azokat az igazságügyi orvosszakértői véleményeket is, amelyek szerint tartani lehet attól, hogy a férfi egy egyszerű megfázás, nátha, illetve a hasonló betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek hatására újra beszámíthatatlanná válik, ezért a kényszergyógykezelését rendelte el. Ezt hat havonta vizsgálják felül a büntetés-végrehajtás szakemberei, akiknek a szakvéleménye alapján ugyancsak a büntetés-végrehajtás bírája rendelheti el az eljárás folytatását vagy annak leállítását.