Kéri László: Az a gazdasági „dupla vagy semmi” játék, amit a kormány visz, egy-két éven belül megbukik

Kéri László: Az a gazdasági „dupla vagy semmi” játék, amit a kormány visz, egy-két éven belül megbukik

Kéri László (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Intézményi szinten stabil és kirobbanthatatlan a Fidesz, de az a gazdasági „dupla vagy semmi” játék, amit a kormány visz, egy-két éven belül megbukik – véli Kompország című műsorunk mostani vendége, Kéri László. A szociológus-politológusról kevesen tudják, hogy ő írta az első könyvet Orbán Viktorról még 1993-ban, de már 1985-ben, egy veszekedés után sok ember előtt azt mondta az akkor még fiatal jogászhallgatónak: ezt az országot az isten sem menti meg attól, hogy egyszer ő legyen a miniszterelnök, de ha ez bekövetkezik, ne őt akasztassa fel elsőnek. Már akkor látszott, Orbán arra használja a kiváló verbális képességeit, hogy mindenkit maga alá gyűrve véghezvigye a saját akaratát – mondta. A Fidesz-alapítókkal egyébként hamar véget ért a barátsága: már az első kormányra kerülésükkor, 1998-ban ráküldték az egykori tanárukra az adóhivatalt.

A hetvenes-nyolcvanas években forrt ki a Bibó Szakkollégiumban az a baráti közösség, amely ma vezeti az országot, és már ott megmutatkoztak a hangadók személyiségjegyei. A roppant érdekes visszatekintés mellett volt szó a várható jövőről is. Kéri szerint nem a Mészáros Lőrinceken múlik az ország, hanem a helyi vezetőkön, akik nem fideszesek, hanem hatalompártiak és hamar átállhatnak. A kormányzási csőd egyre több alrendszerben megmutatkozik, és a bukás olyan, mint a vulkán – egy hét alatt kitörhet. A kormányzati munkával való elégedetlenség folyamatosan nő és a kilátások sem jók – a nagy kérdés, ki és mikor illeszti össze a mozaikdarabokat. Ha a világpolitikában váratlan történik, az a kis országokat hozza nehéz helyzetbe, és mi kicsik vagyunk – mondta.

Kéri László a műsorban beszélt arról is, hogy:
• Meghívták-e a Bibó István Szakkollégium (melyet tulajdonképpen ő kezdeményezett) megalakulásának szeptemberben esedékes 40. évfordulójára?
• Milyen kapcsolat volt Kövér László és Friderikusz Sándor között a hetvenes évek végén?
• Mennyire lettek mindennaposak a balhék, amikor Orbán és társai megérkeztek?