Kéri László Magyar Péter tüntetéséről: A tömeg megélhette, hogy végre lehet nyíltan utálni a rendszert

Kéri László Magyar Péter tüntetéséről: A tömeg megélhette, hogy végre lehet nyíltan utálni a rendszert

Magyar Péter az általa hirdetett Kossuth téri demonstráció után a tömegben 2024. április 6-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ekkora tömegnek ilyen élménye évtizedek óta nem volt Magyarországon – jelentette ki Magyar Hangnak Magyar Péter szombati demonstrációjáról Kéri László politológus, aki maga is ott volt a Kossuth téren. Kéri László azt mondta, rutinos a demonstrációkban, a tömeg létszáma szerinte bizonyosan meghaladta a százezret. Úgy vette észre, az emberek hatalmas felszabadulásként élték meg, hogy lehet nyíltan utálni a rendszert, és ezt Magyar Péternek köszönhetik. Ez a rendezvény szerinte egyszerre volt hatalmas vereség a Fidesznek, mivel bebizonyosodott, hogy bármivel is próbálkoznak, nem tudják a tömeg előtt lejáratni Magyar Pétert, és óriási pofon az ellenzéknek is, amely évek óta még együttes erővel sem képes összehozni egy látható tömeget.

Magyar Péter beszéde kapcsán Kéri megjegyezte: azt látnunk kell, hogy egy kezdőről van szó, aki napról napra nő bele a politikusi szerepbe. A hatalmas várakozásoknak nyilván nem tudott, de nem is igazán lehetett megfelelni. A beszéde kicsit túl sok volt, egyszerre akart mindent, jobb lett volna ha inkább egy-egy témára koncentrál, például a demonstráción felvetett ügyekre, a hazájukat elhagyó fiatalokra, az önkormányzatok kiszolgáltatottságára, a hívő emberek sérelmeire, akiket saját egyházuk vezetése hagyott cserben – mondta.

Összességében egy magasugró hasonlattal jellemezném Magyar Péter mai teljesítményét: a 240 centimétert nem ugrotta át, de a 210-et igen, amivel világbajnokságot nem, de magyar bajnokságot lehet nyerni – mondta a politológus. Arra a kérdésünkre, nem hiányolta-e, hogy Magyar Péter nem mutatott fel maga mellett szakértői csapatot, politikusként továbbra is egyedül állt az emberek elé, azt mondta, szerinte ez a következő lépés lesz, Magyar egyszerre mindig csak egyet lép előre.

Kéri Lászlóval a tüntetés előtt készítettünk nagyinterjút, akkor többek között azt mondta, hogy szerinte felébredt a harmadik Magyarország – az influenszertüntetés is megmutatta, hogy eddig nem látott szavazók is megjelenhetnek a politikai piacon, akik reményt láthatnak Magyar Péterben.

Mint ismert, Magyar Péter szombat délután tartotta demonstrációját a fővárosban. Fél 2-re hirdette meg a gyülekezést a Deák térre, de tér már akkor tele volt emberekkel. A tömeg onnan átvonult a Kossuth térre, ahol már rengetegen várták őket. A tér és a környező utcák is teljesen megteltek a tüntetésre. Magyar beszédében azt ígérte, hogy a következő két hónapban bejárja az egész országot, és újabb tüntetést hirdetett anyák napjára.

Az esemény után videóinterjút készítettünk Magyar Péterrelamit itt nézhet meg.