Késést késésre halmoz a MÁV

Késést késésre halmoz a MÁV

Fotó: Kovács-Cohner Róbert

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

230 perc késéssel ért a vonat Budapestről Sopronba december 1-jén, de a Metropolitan EuroCity esetében is 130 perces késés várható vasárnap. 

Telex cikke szerint Tatabányáig minden rendben ment, azonban ott közölték, hogy a szerelvény nem megy tovább a biztosítóberendezés hibája miatt. Arról tájékoztatták az utasokat, hogy talán Almásfüzitőig pótlóbusszal eljuthatnak, onnan pedig újra közlekednek a vonatok. Hosszú várakozás után a buszok megérkeztek, de semmiféle tájékoztatás nem volt olvasható rajtuk, indulás után azonban Vértesszőlős állomás közelében a busz lerobbant. A helyére érkező vonatpótló autóbuszt pótló autóbusz vezetője azonban nem tudta az útvonalat, így jóval megnőtt a menetidő.

Almásfüzitőn érte az utasokat a következő kellemetlen meglepetés, ugyanis egy vonat sem haladt tovább, s az állomás szolgálattevője csak annyit tudott mondani, hogy talán egy óra múlva indul valamilyen szerelvény. Nagyjából ennyit kellett várakozniuk, hogy a G10-es gyorsított személyvonat elvigye őket Győrbe, ahonnan már szerencsére zavartalan volt az utazás. Így mintegy 230 perc késéssel, de sikerült megérkezniük Sopronba. A Telex kereste a Magyar Államvasutak (MÁV) sajtóosztályát is, de a cikk megjelenéséig nem érkezett válasz. 

Az már vasárnapi hír, hogy a szlovák vasúttársaság előrejelzése szerint a Brno felől érkező, Szobról 15:38-kor Budapestre továbbinduló Metropolitan EuroCity (EC 277) 130 perces késéssel várható a szobi határállomásra, ezért csak Vácig közlekedik. Az utasai – a vonat tényleges érkezésétől függően – az S70-es, Z70-es vonattal utazhatnak tovább Budapest felé – írta a Mávinform. A Nyugati pályaudvarról Prágába 17:29-kor induló Metropolitan EuroCity (EC 270) csak Váctól közlekedik. Odáig az utasok a Nyugati pályaudvarról 17:45-kor induló S70-es vonattal (2486) utazhatnak. Vácon biztosítják az átszállást az EC-re.

De sokkal hosszabb utazási idővel kell számolnia a napokban annak is, aki Vácról vonatozna Balassagyarmat felé. Az eredeti tervvel ellentétben hétfőre mégsem tudják rendbe tenni a Diósjenő és Szokolya közötti vasútvonalat, ahol szombat délután kisiklott egy vonat. A MÁV mostani tervei szerint kedden indulhat újra a forgalom – közölte a vasúttársaság. Addig Vác és Diósjenő között pótlóbuszok szállítják az utasokat, viszont a buszok Fenyveshegy, Magyarkút-Verőce, Magyarkút és Szokolya állomásokat a közút vonalvezetése miatt nem tudják elérni.

Mindezek fényében nehéz elképzelni, hogyan hozna bármi javulást a vasút teljesítményében a Volánbusz tervezett beolvasztása a MÁV-Startba, amelyről ITT írtunk.