Két éve lezárták a strandjukat, telerakták törülközővel a kerítést

Két éve lezárták a strandjukat, telerakták törülközővel a kerítést

Az ominózus strand a Fertő tónál (Fotó: Fertő tó Barátai Facebook-csoport)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július végén a Magyar Hang nyomtatott változatában egész oldalas riportban számoltunk be arról, hogy a Fertő tó magyar szakaszára tervezett kormányzati gigaberuházás miatt – amely még el sem kezdődött – immár két éve kerítés fogadja a Sopron-környéki strandolni vágyókat. A helyi civilek tiltakozása ellenére a kormány egy óriási luxusszállodát és több száz hajó befogadására alkalmas kikötőt tervez, lebetonozva a fél tópartot.

Augusztus elején azt is megírtuk, húsz ország harminc civil szervezete küldött levelet az UNESCO Világörökségi Központ igazgatójának Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, vagyis a Fertő tó védelme értelmében.

A Fertő tó Barátai elnevezésű helyi civil mozgalom a nyár utolsó hétvégéjére, augusztus 30-ra hirdette meg a Fertő tő napját. Mivel a NER nem kedveli a civil mozgalmakat, egy magánterületen, a Mithrász Vendéglő mögötti mezőn a strand múltjáról, a fejlesztés lehetőségeiről beszélgettek környezetvédelmi szakértők, civil hozzászólok, különböző területek szakemberei segítségével, testvérszervezetük, az osztrák Freunde des Neusiedlersees képviselőinek jelenlétében.

Aztán lesétáltak a strandhoz, ahova senki nem mehet be (amikor mi ott jártunk, a biztonsági őr csak a hajókikötőbe engedett be, és azt mondta, ha fürdeni merünk, ránk hívja a rendőrséget), és színes strandlepedőikkel telerakták a kerítést, amelyt immár két éve zárja el előlük a fürdési lehetőséget. A törülközőkkel üzenni akartak annak, akit illet: szívesen strandolnánk a strandjukon, és nem értik miért zárják el előlük ezt a lehetőséget.