Kétharmados többség a főispánok és a vármegyék visszahozása ellen

Kétharmados többség a főispánok és a vármegyék visszahozása ellen

Hajdú vármegye térképe 1905-ben (Forrás: Galéria Savaria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A megkérdezettek kétharmada ellenzi azt a fideszes elképzelést, hogy a kormánymegbízottakat átnevezzék főispánokká, a megyéket pedig vármegyékké – derül ki a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből. A kormányzati tervről kedden szavaz a parlament.

Mindössze tíz százalék mondott igent, további kettő inkább igent arra, hogy a kormánymegbízottakat a jövőben főispánoknak nevezzék. A megkérdezettek 64 százaléka elutasította az ötletet (itt is megjelent további 2 százalék, amely „inkább nem”-mel válaszolt). A válaszolók 16 százaléka pedig gumicsontnak, figyelemelterelésnek tartja a Fidesz elgondolását. 6 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni. 

Az ellenzékiek esetében elsöprő az elutasítottság (93 százalék), de a politikai értelemben bizonytalanok körében is bőven meghaladja a kétharmadot (72 százalék). És még a kormánypártiak közül is megközelítőleg kétszer annyian nem értenek egyet a javaslattal, mint ahányan igen (41, illetve 23 százalék). 

A megkérdezettek négyötöde, 80 százaléka szerint a főispánok újbóli felbukkanása nem erősíti a nemzettudatot. Még a fideszesek csaknem kétharmada (64 százalék) is ezen a véleményen van.

Hasonló arányok jöttek ki akkor is, amikor a megyék átnevezése volt a téma. A Publicus vizsgálata arra jutott: a magyar társadalom 66 százaléka nem akarja, hogy a kormány visszahozza a vármegyéket (további 2 százalék inkább nem akarja) és mindössze 13 százalék akarja (plusz 4 százalék inkább igen).