Kézcsókra járulni – Rogán Antal a gazdaságról szóló előadásában közvetve Magyar Péterre is kitért

Kézcsókra járulni – Rogán Antal a gazdaságról szóló előadásában közvetve Magyar Péterre is kitért

Rogán Antal (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azért kellenek akkumulátorgyárak az országba, hogy ne járjunk úgy, mint a Nokia – a tihanyi Tranzit Fesztiválon sok-sok ábrát mutogatva beszélt Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a magyar gazdaság teljesítményéről és főbb kihívásairól. A Telex cikke szerint szakmunkáshitelt vezethet be a kormány, a nagyberuházások helyett inkább a kisvállalkozásokat fogják támogatni, és Rogán Antal szerint meg kell védeni az országot a liberális közgazdászoktól.

A propagandaminiszter előadásában kifejtette, hogy a magyar gazdaságpolitika alapja és fundamentuma a foglalkoztatottság. Ma 1 millióval több munkahely van az országban, mint 2010-ben, és radikálisan csökkent a munkanélküliség mértéke. „Ha ez változik, akkor van a magyar gazdaságban igazi probléma.” Szerinte nem igaz, hogy a kormány adópolitikája a gazdagoknak kedvezne. A két legalsó jövedelmi csoportban 80 százalékkal nőtt a bruttó reálkereset 2010 óta. Nőtt ezen kívül a mediánkereset, a minimálbér és a garantált bérminimum. A következő két év fontos célkitűzésének azt tartja Rogán, hogy a minimálbért felzárkóztassák a garantált bérminimumhoz.

A kormány gazdaságpolitikája oda vezetett Rogán szerint, hogy 1,1 millióval csökkent a szegénységben élők száma 2015 óta. Abban bízik, hogy az elmúlt évek válságai (járvány, háború, energiaválság, infláció) jövőre már jön a béke költségvetése, amelynek fontos része a kisvállalkozások erőteljes támogatása. A miniszter szerint ugyanis nem nagyberuházásokat kell már támogatni, hanem kisvállalkozásokra helyezné át a fókuszt.

Emellett a fiatalok életkezdését is új konstrukcióval segítené a kormány.

Rogán szerint igazságtalan, hogy csak az egyetemisták kaphatnak diákhitelt. A jövőben ezért szakmunkáshitelt vezethetnek be, amelyet a diákhitellel azonos feltételekkel és azonos mértékben vehetnének igénybe az arra jogosultak. A részletek még kidolgozás alatt, de már a kormány asztalán a terv.

Mindezek alapja azonban Rogán szerint az, hogy a magyar gazdaságpolitika szuverén maradjon. Ő úgy látja, hogy az Orbán-kormány 2010 óta tartó, unortodoxnak nevezett gazdaságpolitikája meghozta a gyümölcsét, és a szuverén gazdaságpolitika biztosítja ma az ország stabilitását.

A Telex írása szerint Rogán szerint az Európai Bizottság veszélyezteti a stabilitást. A bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) ugyanis azt javasolja a magyar kormánynak, hogy töröljék el a rezsicsökkentést, szüntessék meg a társasági adót és a 13. havi nyugdíjat, vezessenek be kétkulcsos adórendszert, emeljék a nyugdíjkorhatárt és az ingatlanadók mértékét. A javaslat mögött a miniszter a liberális közgazdászokat látja megbújni, akik „alig várják”, hogy újra beleszólhassanak a magyar gazdaságpolitika alakulásába. Ha nem tudja érvényesíteni az akaratát egy ország, és nem marad szuverén, akkor át tudják vinni rajta ezeket a káros gazdasági lépéseket Rogán szerint. „Aki Brüsszelben jófiú, attól ezt várják el, és ennek végrehajtását is fogják tőlük kérni.”

„Szerintem a magyar nyelv tesz egy világos különbséget aközött, amikor egy hölgynek kezet csókolunk, meg amikor kézcsókra járulunk elé. A kettő különbözik egymástól. Az első egy szuverén cselekedet, a második pedig nem az” – mondta a beszámoló szerint Rogán, miközben a kivetítőn a Magyar Péter és Ursula von der Leyen bizottsági elnök találkozójáról készült fotó volt látható. 

A miniszter egy váltással áttért az akkuiparra is: azt szerinte senki nem vitatja Rogán szerint, hogy a német autógyárak hozzátettek a magyar gazdaság teljesítményéhez és a gazdasági kultúrához, de alkalmazkodni kell a technológiaváltáshoz. Ezért biztosított a kormány minden támogatást az akkumulátoripari nagyberuházásokhoz.

A megújuló energia mellett alkalmazkodni kell a digitális átálláshoz is, folytatta az előadást Rogán. A kormány ennek elősegítésére bevezette a digitális állampolgárságot, aminek a lényege, hogy egy mobiltelefonos applikáció segítségével egy csomó ügyet könnyebben lehet majd intézni. „Minden egyes igazolvány, minden egyes azonosító a mobiltelefonra költözik” – fogalmazott a miniszter, aki szerint a mobiltelefon az egyik legbiztonságosabb azonosító, és ma már mindenkinél ott van.

Az előadáson bemutatta az applikációt is, amit már le lehet tölteni. Rendőri igazoltatásnál már most is lehet használni, de hamarosan mindenhol elfogadják, ahol azonosítani kell magunkat. Rogán arról beszélt, hogy Magyarországon hamarosan nem lesz szükség nyomtatott okmányokra, mert mindent el lehet majd érni digitálisan. Ezzel Európában az elsők között lehetünk, ami a gazdaságnak is jót tesz.

„Minden módunk megvan, hogy egy gyors alkalmazkodással, sikeresen, Európa egyik jól fejlődő gazdasága legyünk” – tette hozzá optimistán.