Szinte a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Szinte a fél országra figyelmeztetést adtak ki

Fotó: Unsplash/Gabriele Diwald

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első fokozatú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország több területére is keddre. Bács-Kiskunra, Borsod-Abaúj-Zemplénre, Hevesre, Nógrádra és Szabolcs-Szatmár-Beregre eső,  Békésre és Csongrád-Csanádra pedig zivatar és széllökés miatt.

Mint írták, délnyugat felől újabb hullámokban érkeznek a csapadékzónák, a várható csapadék nagy területen 10-20 mm között valószínű éjfélig. Az északkeleti, északi tájakon van nagyobb esély területi átlagban is 20 mm-t meghaladó 24 órás csapadékösszegre. A jelenleg vonuló csapadékzóna intenzívebb gócait délkeleten, keleten alacsony valószínűséggel dörgés, villámlás is kísérheti. Késő este, szerdára virradó éjszaka elsősorban a Dél-Alföldön már nagyobb eséllyel alakulhat ki zivatar, és ekkor Békésben, Csongrádban zivatargócoktól függetlenül is előfordulhatnak 60-70 km/h-t elérő, esetleg meghaladó széllökések a déli szélből. Megjegyezték, hogy a most fölöttünk vonuló csapadékrendszerből az eső mellett elsősorban inkább csak a magasabb hegyekben fordulhat elő havazás, illetve kisebb eséllyel időszakosan a Nyugat-Dunántúlon is átválthat a halmazállapot néhol. A hegyvidéki tájakon (újabb) néhány centiméternyi vizes, tapadó hó hullhat, amely olvadni fog. 

A napi előrejelzés szerint a csapadékzóna északkelet felé elhagyja hazánkat, mögötte nagyobb területen csökken a felhőzet, a nap is kisüt. Ugyanakkor a déli óráktól délnyugat felől már érkezik is a következő csapadékhullám. A délies szél átmenetileg keletire fordul, a Dél-Alföldön és a Tiszántúlon erős, este helyenként viharos lökések kísérik. A hőmérséklet délután 5 és 13, késő este 2, 12 fok között alakul.

Címkék: időjárás