Kiemelt beruházás lesz a sóskúti akkufeldolgozó is

Kiemelt beruházás lesz a sóskúti akkufeldolgozó is

Fórum Sóskúton: a polgármester elment, a tömeg nem (Fotó: Magyar Hang / Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítaná a kormány a sóskúti akkumulátorfeldolgozó beruházását, az erről szóló rendelettervezet a kormány honlapján jelent meg. Így sokkal könnyebb lesz megkerülni az építési előírásokat, és a helyi szabályokat, illetve helyi népszavazással sem lehetne kiütni a beruházást. A hatásvizsgálati lap szerint a kormány arra jutott, hogy „Az új munkahelyek és a beruházás gazdaságfejlesztő hatásai hozzájárulnak a Sóskúton elő lakosok jólétéhez, amely jelentősen meghaladja az ipari termeléssel szükségképpen együtt járó externáliák hatásait”. Az is kiderül a dokumentumból, hogy amíg korábban 160 új munkahelyet ígértek, most már csak 100 új munkahellyel számolnak.

Az Andrada csoport tervezett gyára – amelyet eredetileg Alsózsolcán építettek volna fel, de arról a helyiek tiltakozása miatt végül letettek – ellen a sóskútiak és a környező településeken élők is tiltakoztak. König Ferenc polgármester arról beszélt korábban, hogy helyben akármit is döntenek, a kormány azt bármikor átírhatja azzal, hogy kiemelt beruházássá nyilvánítja a projektet. Ez így is történhet, így ez után a megyei főispán felügyelheti majd a beruházást. Sóskúton a szlovén Andrada csoport akar 13 milliárd forintos beruházással létrehozni egy akkumulátor-feldolgozót.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.