Kifizette az óvadékot, szabadlábon az ukrán hajóskapitány

Kifizette az óvadékot, szabadlábon az ukrán hajóskapitány

Rendőrök helyszínelnek a Viking Sigyn szállodahajón a Duna Margit híd és Árpád híd közti szakaszán 2019. május 30-án. Heten meghaltak, amikor a luxushajó összeütközött a Hableány nevű turistahajóval a Parlament közelében 29-én éjszaka, majd a kishajó felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kétfős magyar személyzettel a fedélzetén (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett a törvényszék gazdasági hivatalába az a tizenötmillió

forint, amelyet a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított férfi

fizetett be óvadékként, így a 64 éves ukrán hajóskapitány szabadon távozhatott

a börtönből. Persze nem szabad emberként, ugyanis a Fővárosi Törvényszék

másodfokú döntése értelmében a férfi legfeljebb négy hónapig Budapestre

kiterjedő bűnügyi felügyelet alá kerül, ami azt jelenti, hogy nyomkövetőt kell

viselnie, és köteles hetente kétszer személyesen jelentkezni a

nyomozóhatóságnál.

A Viking Sigyn szállodahajó május 29-én ütközött neki a Hableány sétahajónak, amely a baleset következtében hét másodperc alatt elsüllyedt. A sétahajón utazó 35 emberből – 33 dél-koreai turista míg 2 fős magyar személyzet – heten élték túl az ütközést. A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát a baleset másnapján vették őrizetbe vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésének gyanúja miatt.

A Hableány kiemelése képekben | Magyar Hang

Hajnali ötkor kezdődött kedden a Hableány kiemelése, körülbelül délután fél kettőre sikerült átemelni arra az uszályra, ami aztán a csepeli kikötőbe szállította.

Mindeközben csütörtökön a tragédia újabb áldozatát azonosították. A Duna Bölcske és Madocsa közötti szakaszánál szerda késő délután megtalált férfi a május 29-én elsüllyedt hajó utasa volt. A hatóságok a Duna Margit hídi szakaszától a déli országhatárig továbbra is keresnek még három dél-koreai utast.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) huszonhárom munkatársa huszonhat órán át vizsgálta a dunai hajóbalesetben érintett, kedden a vízből kiemelt és még aznap egy csepeli kikötőbe szállított Hableány szemléjét, melyen a rendőrség részéről négy szakterület (bűnügyi technika, közlekedésrendészet, dunai vízirendészet és bűnügyi nyomozó) szakértői vettek részt.

A szemlén a rendőrök harmincnégy gigabájtnyi videofelvételt, kilenc gigabájtnyi fotót készítettek, rögzítették a hajón lévő sérüléseket, elváltozásokat. A személyi és tárgyi bizonyítékok teljes körű beszerzése, valamint a tényállás tisztázása érdekében lefoglalták a Hableány kommunikációs és adatrögzítő eszközeit. A szemle alatt egy húsztagú katasztrófavédelmi egység öt köbméternyi gázolajos vizet, két köbméternyi tiszta gázolajat, valamint hét köbméternyi, gázolajjal szennyezett homokot, iszapot és egyéb veszélyes anyagot távolított el a hajóból, melyben nem találtak újabb holttestet. A BRFK a Hableányt lefoglalta, a csepeliből az újpesti kikötőbe átszállíttatja, ahol folyamatosan őrzik majd.