Kihallgatták lapunk újságíróját, miután Mészáros Lőrinc egyik cége feljelentést tett

Kihallgatták lapunk újságíróját, miután Mészáros Lőrinc egyik cége feljelentést tett

Páncélozott járművek Orbán Viktor milliárdos barátjának birtokán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Átlátszó újságírójához hasonlóan a Magyar Hang munkatársát is kihallgatta a napokban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatósága. Kollégánk, Gulyás Balázs még májusban írt cikket arról, hogy Mészáros Lőrinc egyik cégének telephelyén, a Felcsúthoz közeli Bicskén található tó mellett két harci jármű parkol. Minderről pedig fotókat is közöltünk.

Gulyás Balázst arról tájékoztatták a rendőrségen, hogy ezen cikk miatt, Mészáros Lőrinc cégének feljelentése alapján nyomoznak tiltott adatszerzés miatt. A nyomozás természetesen nem amiatt indult, hogy vajon mit keres két harci jármű egy magáncég tava mellett, hanem hogy miért írtunk erről lapunkban. A rendőrség arról érdeklődött, hogy mi volt a hírértéke a cikknek, ki engedélyezte lapunknál a cikk megjelenését, és hogy ki volt a Magyar Hang informátora. Gulyás Balázs kollégánk a rendőrségi jegyzőkönyvbe vetette, hogy tiltakozik az eljárás ellen, amit a független újságírás elleni zaklatásként értékel.

A tiltott adatszerzés bűntette 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Európában példátlan, hogy egy újságcikk miatt ilyen eljárás induljon.

A napokban ugyanezen ügyben az Átlátszó újságíróját is kihallgatták, ugyanis ők is közöltek cikket a Mészárosék telephelyén parkoló harci járművekről. Dr. Tóth Balázs ügyvéd, az Átlátszó jogi igazgatója szerint a drónfelvétellel kapcsolatban szóba sem jöhet a tiltott adatszerzés bűntette, hiszen elkövetési magatartásokként olyan titkos módszereket és eszközöket határoz meg a Btk., amelyeket jogszerű eljárásuk során a bűnüldöző hatóságok is kizárólag bírói vagy az igazságügyért felelős miniszteri engedéllyel alkalmazhatnak: titkos adatszerzés, titkos információgyűjtés. Ezzel szemben a drónfelvétel készítése nyilván nem ahhoz hasonló, titkos, rejtett eszköz felhasználásával megvalósított megfigyelés, mint egy rejtett kamera, vagy mikrofon vagy lehallgató szoftver. Ráadásul egy kúriai döntés szerint a  technikai eszközzel való megfigyelésen személyek mozgásának, magatartásának, szóbeli megnyilvánulásainak, illetve azok hiányának az érzékszervekkel való huzamosabb ideig tartó észlelését értjük. Végezetül a felvétel készítésére nem magántitok jogosulatlan megismerése céljából került sor, hanem arról kívánt megbizonyosodni mind az Átlátszó, mind a Magyar Hang, hogy a politikai hatalomhoz ezer szállal köthető Mészáros Lőrinc rezidenciájánál valóban parkoltak-e harci járművek.