Kiherélik a politikusok vagyonnyilatkozatát a Fidesz kezdeményezésére

Kiherélik a politikusok vagyonnyilatkozatát a Fidesz kezdeményezésére

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője felszólal az Országgyűlés őszi időszakának nyitóülésén 2021. szeptember 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kikerülnek az országgyűlési képviselők vagyonnyilatkozatából az ingó és ingatlanvagyonokra vonatkozó adatok, amelyek alapján eddig többé-kevésbé nyomon követhető volt a vagyonosodásuk. Ez derül ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetőjének törvényjavaslatából, amelyet a Portfolio.hu ismertetett.
Az országgyűlési képviselő a változtatást azzal magyarázta, hogy sok bírálat éri hosszú évek-évtizedek óta a magyar vagyonnyilatkozati rendszert. Ezért függetlenül attól, hogy ezek megalapozottak-e vagy sem, szerinte ezen érdemes változtatni. Az indoklás szerint a tervezett szabályok megegyeznek a németországi szabályokkal.

A portál arra hívta fel a figyelmet, hogy a jövőben az éves jövedelemről több részletben, sávosan kell majd nyilatkozni, a pontos összeget viszont nem kell megadni, csupán sávosan jelölni a jövedelmi kategóriát.

Kikerül viszont a nyilatkozatból a közeli hozzátartozó vagyonáról, jövedelméről szóló beszámoló, a tulajdonolt ingatlanokról és nagy értékű ingóságokról szóló rész, de nem kell bevallani a pénzügyi megtakarításokat, hiteleket, tartozásokat sem. Mint felhívták a figyelmet, így kivesznek minden olyan részt a vagonnyilatkozatból, amelyből kiderülhetett, hogy egy-egy országgyűlési képviselő vagyonosodása összhangban van-e a hivatalos jövedelmeivel.

A jelenlegi vagyonbevallási rendszer sem tartott vissza minden politikusokat attól, hogy kihagyjanak a vagyonnyilatkozatukból vagyont és jövedelmet. Senki sem bukott bele abba, hogy eltitkolt vagyonelemeket. Ám miután az esetleges politikusok hiányos nyilatkozatára az újságírók rámutattak, pótolták a hiányt.