Kijev Budapestnek: véget kell vetni az ukránellenes retorikának

Kijev Budapestnek: véget kell vetni az ukránellenes retorikának

Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nyomatékosítottuk, hogy teljes mértékben elfogadhatatlan a magyar vezetés részéről régóta tapasztalható ukránellenes retorika, ami súlyos károkat okoz az ukrán-magyar kapcsolatokban” – közölte kedden a kijevi külügyminisztérium azzal kapcsolatban, hogy mi hangzott el kedden azon a beszélgetésen, amelyre Íjgyártó Istvánt, Magyarország nagykövetét kérették be Orbán Viktor hírhedt EU-kilépős és Ukrajnát is érintő háttérbeszélgetése után.

Mint ismert, Orbán Viktor a múlt csütörtökön egy külföldi újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen ejtett el olyan megjegyzést, hogy Ukrajna „senkiföldje”, ami kivágta a biztosítékot a szomszéd országban. A kijevi külügyi tárca másnap jelezte, hogy bekérették a magyar nagykövetet – írja a Reuters –, és most figyelmeztettek arra is, helyrehozhatatlan következményei lesznek a két ország viszonyában, ha a magyar fél kitart „a negatív trend” mellett.

A magyar külügy így reagált az ügyre: „A háború következménye, hogy emberek ezrei halnak meg és egész országrészek válnak pusztasággá. Magyarország ezért akar békét és fegyverszállítások helyett azonnali tűzszünetet. Ez Magyarország világos álláspontja a háború kezdete óta. Magyarország sem szavakban, sem tettekben nem kíván belekeveredni a háborúba.”