Orbán a baráti sajtó előtt beismerte: fáj neki, hogy Magyarország az unió tagja

Orbán a baráti sajtó előtt beismerte: fáj neki, hogy Magyarország az unió tagja

Orbán Viktor miniszterelnök (j4) kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. A kormányfő mellett Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója (j5) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j3) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Határozottan nem” – a jobboldali American Conservative nevű portál beszámolója szerint ezt válaszolta egy a Karmelitában, a kormányközeli Mathias Covinus Collegium (MCC) által szervezett minapi médiakonferencián Orbán Viktor kormányfő arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unióban maradjon. Az írást először a Hvg360 szemlézte, az Rtl.hu pedig Havasi Bertalannál érdeklődött a Orbán kijelentése iránt. A kormányfő sajtósa válaszában azt írta, „a miniszterelnök sokszor világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke. Erről beszélt például a parlamenti programadó beszédében és tegnap az MCC-konferencia vendégei előtt is”.

Miután az Rtl.hu minderről beszámolt, az American Convsevative frissítette cikkét, amelyben a „határozottan nem” kijelentés helyett már az szerepel: Orbán Viktor azt mondta, hogy neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de nem kérdés, hogy az EU tagja akar maradni, mert a gazdasági jólétünk függ tőle. (A változtatás tényét az Rtl.hu képernyőfotókkal igazolta. Az American Conservative beszámolójának épp aktuális formájában ITT érhető el.)

A cikk szerint egyébként a miniszterelnök kifejtette, Magyarországnak ugyanakkor nincs más választása, mert a kivitel 85 százaléka az unióba irányul, és nem kérdés, hogy Magyarország a közösség tagja marad. Orbán Viktor a beszámoló szerint a Karmelitában azt is mondta, hogy az európai történelem elmúlt harminc évének minden rossz eleme Brüsszelből ered. Úgy vélte, a közösségnek démonizálnia kell Magyarországot, mert ha az ország sikeres, az gyanússá teszi a közösség politikáját és ideológiáját.

A kétórás találkozón a magyar kormányfő arra is kitért, hogy szerinte Oroszország nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a háborút, de már arra sem képes, hogy teljesen meghódítsa Ukrajnát. Éppen ezért addig harcolnak majd szerinte az oroszok, amíg „irányíthatatlan ronccsá” nem teszik az országot. Azt is megjegyezte, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök nem engedheti meg magának, hogy veszítsen, jövőre ugyanis választások lesznek Oroszországban.

Nagy bajban vagyunk – mondta Orbán. Szerinte ha Oroszország közelgő tavaszi offenzívája sikeresnek bizonyul, akkor a NATO-országok azzal a kérdéssel szembesülnek: küldjenek-e katonákat Ukrajnáért harcolni? A kormányfő szerint az amerikaiak még nem gondolkodnak erről, de egyre több európainak jut eszébe. Szerinte ennek megfelelően nem őrültség azt feltételezni, hogy akár NATO-katonák is harcolhatnak majd Ukrajnában. – Háborúban állunk Oroszországgal. Ez a valóság – fogalmazott.

A beszámoló szerint egy újságíró megkérdezte a miniszterelnöktől, hogy szerinte a háború nukleárissá válhat-e, amire Orbán azt mondta, hogy ez a lehetőséget nem zárhatja ki, de azt is megjegyezte, hogy harctéri atomfegyverekről beszél, nem gombafelhőkről Varsó és Berlin felett. – De ezt sem zárhatom ki – tette hozzá. A magyar kormányfő szerint nem kell messzemenő következtetéseket levonni az eddigi teljesítményekből, a történelem ugyanis azt mutatja, hogy az orosz haderő a háborúk elején küszködik, majd utána nehéz megállítani.

Orbán Viktor a kérdezz-felelek során állítólag minden felvetésre válaszolt és csak néhány alkalommal jelezte, hogy amit mond, azt nem a nyilvánosságnak szánja. Ilyenkor konkrét személyeket értékelt. Magáról szólva kifejtette, ő az egyetlen másként gondolkodó az Európai Unió 27 vezetője között Ukrajna háborús politikájával kapcsolatban. Azt mondta, ez nagyon frusztráló, a vezető kollégái pedig csak arra koncentrálnak – az amerikai nyomás, valamint a liberális média miatt – hogy a történelem jó oldalán álljanak, és nem nézik, hogy mi a jó a saját népüknek. Orbán Viktor szerint az szinte kizárt, hogy puccsal távolítsák el Vlagyimir Putyint, ha pedig valaki mégis leváltaná őt, az csak még vadabb lenne.

A miniszterelnököt megkérdezték arról is, mit gondol arról, hogy igen kevesen járnak Magyarországon templomba. – Nincs illúziónk azzal kapcsolatban, hogy hogyan nézünk ki – reagált, azt is megjegyezve, hogy ha Európa fenn akar maradni, akkor vissza kell térnie ahhoz a hithez, amely megteremtette azt a szakrális rendet, amelyre a civilizációja épült.

A Magyar Hang legfrissebb számának címlapján épp azzal foglalkoztunk, hogy kivezetheti-e Orbán Viktor hazánkat az unióból, erről több szakértőt is megkérdeztünk. Cikkünk itt olvasható online is.

Ez volt az a médiakonferencia, ahol Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta, a média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot