Kinevezték az Alkotmányvédelmi Hivatal új vezetőjét

Kinevezték az Alkotmányvédelmi Hivatal új vezetőjét

Az Alkotmányvédelmi Hivatal címere a szervezet újonnan átadott székházában Budapesten 2019. szeptember 19-én. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kinevezték az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) új főigazgatóját, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny csütörtöki számában jelent meg. Eszerint Bárdos Szabolcs nemzetbiztonsági dandártábornokot október elsejei hatállyal nevezték ki. Bárdos mostanáig az AH műveleti főigazgató-helyettese volt.

Pintér Sándor belügyminiszter kedden a nemzetbiztonsági bizottság előtti meghallgatásán azt mondta: Kiss Zoltán, az AH előző főigazgatója más beosztásba került. A hivatal munkájával való elégedettséget bizonyítja az is, hogy nem kívülről érkező emberre tesznek javaslatot – jegyezte meg.

Lapunk Kiss Zoltán felmentése után megkereste a Belügyminisztériumot, a döntés részleteit firtatva. A tárca diplomatikus válaszából azonban nem sok minden derült ki az indokokkal kapcsolatban:  „Dr. Kiss Zoltán nb. vezérőrnagy úr és az általa korábban irányított Alkotmányvédelmi Hivatal tevékenységével Dr. Pintér Sándor rendkívüli mértékben elégedett. Az Alkotmányvédelmi Hivatal elért eredményeihez, a főigazgató irányításával végzett munkájához ezúton is gratulál.”

A Hvg.hu korábban arról írt, hogy forrásaik szerint a titkosszolgálat élére meglehetősen fiatalon került vezető már egy ideje ott akarta hagyni a pozícióját. A Népszava informátorai ezt azzal toldották meg, hogy Kiss Zoltán azért kezdeményezte a távozását, mert diplomáciai pályára szeretne váltani és ehhez bírja is Orbán Viktor támogatását. – Ez egy „beragadós szakma”, ha tényleg váltani akar, akkor ezt most kellett megtennie – mondta a lapnak egy nemzetbiztonsági forrás.