Kipróbált vezetők érkeztek a Lapcomhoz

Kipróbált vezetők érkeztek a Lapcomhoz

A Lapcom portfóliójába tartozó megyei lapok, a Kisalföld és a Délmagyarország néhány száma (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hagyta érintetlenül a kormánypárti médiabirodalom újraszervezése a Bors című bulvárújságot és két nagy megyei napilapot kiadó Lapcom Zrt. vezetőségét, kipróbált vezetők ültek a győri székhelyű cég igazgatóságába és a felügyelőbizottságba is. Ebben semmi meglepő nincs, az azonban figyelemre méltó, hogy az ország másik feléből, a debreceni székhelyű, szintén megyei napilapkiadással foglalkozó óriástól, az Inform Média Lapkiadótól (is) érkeztek szakemberek a Lapcomhoz – derül ki a cégadatokból.

Noha a Lapcom a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (Kesma) létrehozása előtt a januárban elhunyt Andy Vajna tulajdonában állt, Orbán Viktor miniszterelnök – a Népszava szerint – mégis elégedetlenkedett a Bors miatt, miután a bulvárlap nem eléggé állt bele a választási kampányba. Akár így volt, akár nem, ilyen kifogás még egyszer aligha vetődik fel az újsággal szemben. A Lapcom ugyanis tavaly év végén tulajdonost váltott. Előbb november végén ezt is megvásárolta a több cégen keresztül akkor még Mészáros Lőrinc közvetett tulajdonában álló Mediaworks Hungary, majd néhány nap után ezt a kiadót is felajánlották a Liszkay Gábor balatonföldvári nyaralójába bejegyzett Kesmának.

Mára a Lapcom igazgatóságában egyetlen vezető maradt Andy Vajna egyéves regnálásának idejéből: csak Balogh Ernő őrizte meg tagságát a cégadatok alapján. Mellé Lóczi János, a Mediaworks általános vezérigazgató-helyettese érkezett, illetve Kálmán Erika, aki a tulajdonosváltásig az ország északkeleti megyéiben napilapokat (Észak-Magyarország, Kelet-Magyarország, Hajdú-bihari Napló) megjelentető Inform Média Lapkiadónál volt (az egyik) ügyvezető. Kálmán különben időközben a Mediaworksnél is fontos tisztséghez jutott: a társaság honlapján az áll, portfólió kezelési vezérigazgató-helyettessé nevezték ki.

A Lapcom felügyelőbizottságában is akadnak érdekességek. Tagja lett például Fodor István, a debreceni központú Inform ügyvezetője. Ez nemcsak azért furcsa, mert egy gazdasági szempontok vezérelte médiapiacon elképzelhetetlen, hogy valaki az iparág egyik meghatározó cégének vezetőjeként egy másik kiadónál ilyen fontos megbízást kapjon, hanem azért is, mert Fodor „régi bútordarab”: már a Heinrich Pecinát megelőző osztrák tulajdonos alatt is éveken át vezette az évről évre jelentős nyereséggel működő Informot. De ide is jutott mediaworksös Köő-Tóth Győző pénzügyi igazgató személyében.

A Lapcom azért különösen értékes darabja a médiaalapítványnak, mert az általa kiadott Bors a második legolvasottabb bulvárnapilap. Bár a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) adatai szerint ma is közel 51 ezer példány fogy belőle, az eladott példányszáma hétezerrel csökkent 2017 első hat hónapjához képest (ez volt az utolsó olyan teljes időszak, amikor még nem Andy Vajna tulajdonában volt a kiadó). A Győr-Moson-Sopron megyei Kisalföldből is közel ennyi fogy: a 2017 első felében még átlagosan 54 ezres példányszámú lapból a tavalyi második félévben átlagosan napi 48 ezer ment el. Ennek ellenére ez minden szempontból – országos viszonylatban is – kimagasló eredmény. A többi megyei napilap példányszáma ettől messze elmarad. Bár a szintén a Lapcomhoz tartozó Délmagyarország napi átlagos példányszáma is esett – a vizsgált időszakban 33 ezerről 28 ezerre –, ezzel is mezőny első harmadába tartozik.

A Lapcom a jó számok ellenére azonban „szakmai” vezetőt is igazolt az Inform Médiától. A Kálmán Erikával közel egy időben Debrecenbe érkező Forgács Bernadett ugyanis Győrbe tette át a székhelyét. Forgács az Informnál tartalomfejlesztési vezetőként gondoskodott a három napilap átalakításáról. A Kisalföldnél hasonló munkakört kapott, tartalomfejlesztésért felelős igazgató lett. A Lapcom ezt közleményben jelentette be, mint ahogy azt is, hogy a kinevezés főszerkesztőváltást nem jelentett a patinás lapnál. Forgács Bernadett pályája azért figyelemre méltó, mert 2016 decemberében, a meghamisított miniszterelnöki interjú miatt látszólag kegyvesztett lett. A Veszprémi Naplótól való kirúgása azonban szemmel láthatóan nem törte derékba a karrierjét.

Ugyanaz a minta

Az Inform Média Lapkiadónál is újrarendezték a cég felügyelő bizottságát – írtuk meg lapunk február 1-jei számában. Az osztrák Heinrich Pecina és emberei helyére – a Lapcomhoz hasonló struktúrában – a fideszes sajtóbirodalom vezető szakemberei érkeztek. Tagja lett Liszkay Gábor, a Mediaworks elnök-vezérigazgatója, a KESMÁ-n belül működő médiacégek működtetésével megbízott vezető. Beült továbbá a testületbe az Informnál addig ügyvezetői feladatokat ellátó Kálmán Erika és Györke Zoltán, a Lapcom marketing és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese is.

A központból jön a TV-műsor is

Egyre szorosabban fűzi magához a kormánypárti médiabirodalom gerincét adó Mediaworks az Inform Média Lapkiadó három északkelet-magyarországi napilapját. Pénteken a Mediaworks televíziós műsormellékletével jelent meg az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-bihari Napló (ezt különben a media1.hu szakportál is kiszúrta). Az eddigi, kétség kívül idejét múlt külsejű műsorújság lecseréléséről egyébként címlapján számolt be a három lap. Arra viszont még csak nem is utaltak, hogy a jövőben a Mediaworks magazinját forgathatják az olvasók.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/9. számában jelent meg, 2019. március 1-jén.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/9. Magyar Hangban? Itt megnézheti.