Kitölti a felmondási idejét az Eötvös-gimnázium tanára, akinek elege lett állami oktatásból

Kitölti a felmondási idejét az Eötvös-gimnázium tanára, akinek elege lett állami oktatásból

Eötvös József Gimnázium (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felmondott az Eötvös József Gimnázium tanára, Szűcs Dorottya. Erről a 28 éves pedagógus maga számolt be nyilvános közösségi bejegyzésében. Arról írt, hogy végső elkeseredésében hozta meg döntését. Mint posztjából kiderül: diákként maga is Eötvösbe járt 6 évig, majd 6 év egyetemi év után ment vissza tanítani biológia-kémia szakos tanárként, ezért különösen nehéz volt számára a döntést meghozni.

Szűcs Dorottya lapunk érdeklődésére arról beszélt, hogy a 60 napos felmondási idejét letölti. A dilemmájába nem akarta a tanulókat bevonni. A végzős osztályát végül mégis beavatta a vívódásába, ám ők is csak a Facebookról értesültek a döntéséről. Az elhatározását végül a hétfői órái után hozta meg. Az az osztály sem tudta a döntését, amelynek osztályfőnök-helyettese volt. Mivel karácsonyi ünnepséget tartott az osztály, nem akarta, hogy az alkalom erről szóljon – fejtette ki.

Mint mondta, a felmondását az iskola titkárságán adta le, onnan juttatták el az iratot a tankerülethez. Döntésének magyarázata a közösségi oldalán tett bejegyzése alapján az oktatásban kialakult viszonyokban keresendő. Felidézte, hogy kezdő tanárként nettó 163 ezer forintot keresett, és hiába került közben Pedagógus I. minősítésbe, a fizetése alig emelkedett, közben pedig a munkaterhei nőttek. Februártól remélte, hogy változik a helyzet – „elkezdett mozgolódni a tanártársadalom” –, a pedagógusok képviselőinek múlt pénteki, Pintér Sándorral tartott találkozó után azonban reményvesztetté vált. „(…) ez a »konzultáció« nem csak hogy nem előrelépést, hanem a mínusz kettőre lépést jelenti. Az elmúlt 10 hónapunk rengeteg energiáját dobták a kukába és a következő összes erre fordított energiánkat már előre a kukába dobták. Ez volt a pillanat, hogy eldöntöttem, kiszállok” – fogalmazott.

A bejegyzésében kitért arra is, hogy döntésének következményeként nagyjából 1,5 millió forintot vissza kell fizetnie az államnak. Erre vonatkozó felvetésünkre azt mondta, kérvényezni fogja, hogy ezt részletekben tehesse meg. Ha nem járulnak hozzá, akkor segítséggel fogja tudni visszafizetni. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az ismeretlenbe ugrik-e a döntésével. Azt mondta, ebben a tanévben már csak félállásban volt az Eötvös-gimnáziumban, mert egy alapítványi iskolában is tanított. Az a félállása megmarad. Továbbá magántanítványokat fogadna. Hozzátette, idegenvezetői képzettsége is van, a koronavírus-járvány előtt is vezetett – a pandémia kitörése után nem –, abba a szektorba is szeretne visszatérni. A pedagóguspályának nem kíván hátat fordítani, ugyanakkor más képzés elvégzésében is gondolkodik hosszabb távon.

Szűcs Dorottya a bejegyzését azzal zárta: az állami oktatási rendszer egy motivált, lelkes, fiatal természettudományos pedagógusból ölte ki mindazt, ami az esszenciája ennek a hivatásnak. Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt – tette hozzá.