Kocsis Máté: Márciusban lesz új államfője Magyarországnak

Kocsis Máté: Márciusban lesz új államfője Magyarországnak

Kocsis Máté (Kocsis Máté / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novák Katalin köztársasági elnök lemondása világossá teszi, hogy a jobboldalon a hibáknak is van következményük, a baloldalon a bűnöknek sincs – jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában, amit az MTI szemlézett.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: ritka politikai helyzet állt elő. Az államfő felelősségteljes döntést hozott azzal, hogy miután kétely merült fel a gyermekvédelemmel kapcsolatosan, azt alapos oknak tekinti arra, hogy vállalja a következményeket. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője egyenes döntésnek nevezte Novák Katalin lemondását, amely sokat elárul az államfő – valamint az ellenjegyzésére felelősséget vállaló Varga Judit –  egyenes tartásáról. Kocsis Máté kiemelte: a politikai baloldal esetében „ezer és egy botrányt” tud mondani a közelmúltból is, amelyekben semminek nincsen következménye. Az embernek egyből Gyurcsány Ferenc jut eszébe, mert 2006-ban olyan történt, amely után az akkori miniszterelnöknek „semmilyen körülmények között soha nem lett volna szabad visszatérnie a politikába” – mondta. Megjegyezte: ehhez képest ma ő a legnagyobb baloldali párt vezetője, sőt az egész baloldalnak ő a vezetője.

Azzal kapcsolatban, hogy Novák Katalin lemondása után több párt is felvetette az államfő közvetlen választását, Kocsis Máté úgy kommentálta: a DK és az MSZP ne vesse fel ezt, mert amikor kormányon voltak, nem jutott eszükbe. Abba a „játékba” furcsa lenne belemenni, hogy amikor a baloldal kormányoz, ők választják az elnököt, amikor nem, akkor meg válassza a nép – mondta. Vagyis szerinte akkor lenne hiteles ez a követelés, ha eszükbe jutott volna akkor is, amikor ők adták a parlamenti többséget.

Nemcsak alaptörvény-módosítás jön

Arra is kitért, amennyiben Novák Katalin vasárnap írja alá a lemondását, az Országgyűlésnek tizenöt napon belül döntenie kell annak elfogadásáról. Ez azt jelenti, hogy február 26-án a tavaszi ülésszak első napján meg is tudják hozni a döntést. – Amennyiben a parlament a lemondást elfogadja – amihez a frakcióvezető nem fűz komolyabb kételyeket –, akkor attól számítva harminc napon belül meg kell választani az új államfőt. Ez azt jelenti, hogy márciusban lesz új államfője Magyarországnak. Kocsis Máté az Orbán Viktor miniszterelnök által benyújtott alaptörvény-módosító javaslatot is egy gyermekvédelmi intézkedésnek értelmezte, hiszen az arról szól, hogy aki gyermekek sérelmére követ el szándékos bűncselekményt, az nem fordulhat az elnökhöz kegyelemért.

A Fidesz frakcióvezetője szerint érdekes kettősség, hogy a baloldal most lelkesen kívánta megbuktatni az államfőt, azonban korábban nem szavazott meg egyetlen gyermekvédelmi módosítást sem. Ennek ellenére Kocsis Máté azt gondolja, hogy ezt az alaptörvény-módosítást most megszavazza a baloldal, de nem zárja ki az ellenkezőjét sem. – Ráadásul tavasszal benyújtják a parlament elé a gyermekvédelmi törvény második csomagját is – jegyezte meg.

Novák Katalin és Varga Judit azután mondtak le közjogi tisztségeikről szombaton, hogy hatalmas közfelháborodást okozott, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy egy pedofil férfi bűnsegédje kegyelmet kaphasson.