Lemondott Novák Katalin

Lemondott Novák Katalin

Novák Katalin köztársasági elnök bejelenti lemondását 2024. február 10-én (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemond államfői tisztségéről Novák Katalin – ezt ő maga jelentette be szombaton délután a köztévén sugárzott bejelentkezésében. Az ok az elmúlt napokban hatalmas vihart kavart döntése, miszerint kegyelmet adott egy pedofil iskolaigazgató bűnsegédjének. Akkori igazságügyi miniszterként Varga Judit ellenjegyezte a döntést, ő is bejelentette, hogy visszavonul a közélettől.

A távozó államfő arról beszélt, hogy hozott egy olyan kegyelmi döntést, amely sokakban értetlenséget és békétlenséget váltott ki. Érthetőnek nevezte, hogy magyarázattal tartozik. Szavai szerint abban a hiszemben döntött a kegyelem mellett, hogy az elítélt nem élt vissza a gyerekek kiszolgáltatottságával. – Hibáztam, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia  kapcsán kételyeket ébresszen – mondta, leszögezve, hogy itt nem lehet kétely és soha nem adna kegyelmet annak, akiről azt gondolná, hogy fizikailag vagy lelkileg gyermekeket bántalmaz.

A köztársasági elnök feladata megjeleníteni a nemzet egységét – folytatta –, a gyermek a legfontosabb kincsünk és hiszi, hogy ebben egységes a nemzet. Ő magyar emberként azt várná a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akiknek elszámolással tartozik és vállaljon felelősséget. Akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről.

– Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam és minden olyan áldozattal, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette – mondta, kiemelve, hogy a családok és a gyerekek védelme mellett áll. Majd jelezte, hogy államfőként ma utoljára szól az emberekhez. – Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről – jelentette be.

Megköszönte az eddigi munkát azoknak, akikkel együtt dolgozott és a családjának is a biztos hátteret. A politika kemény, olykor kegyetlen világ, vannak akik úgy gondolják, hogy nekünk nőknek nem is való – mondta, hozzátéve, hogy ezzel nem ért egyet. Háláját fejezte ki, hogy a magyar nemzetet szolgálhatta.

Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom – közölte nem sokkal később Facebook oldalán Varga Judit. A politikus azt írta, hogy a rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. Ő folytatta azt a több, mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését. – Az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalom – írta, majd azzal folytatta, hogy „visszavonulok a közélettől, lemondok országgyűlési képviselői mandátumomról és az EP-lista vezetéséről is”.