Kommunikáció helyett nyomásgyakorlás – Páros interjú Szél Bernadett-tel és Hadházy Ákossal

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor kormánya ismét a nemzeti konzultáció eszközéhez nyúlt, tíz éves kormányzása alatt immár sokadszor. Ezúttal a koronavírus-járvány kezeléséről küldenek ki az állampolgároknak 13 kérdésbe burkolt állítást. Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők azonnal ellenakcióba fogtak, és arra kérik a konzultációs íveket megkapó polgárokat, hogy ne a kormánynak, hanem nekik küldjék azokat vissza. Páros interjúnkban megkérdeztük a két képviselőt, hogy mi a céljuk ezzel.

Az interjúból kiderül, hogy
· A Magyar Hangtól „nyúlta-e le” Szél Bernadett és Hadházy Ákos a valódi konzultáció ötletét.
· PR-akció, vagy van valós tartalma a nemzeti konzultációs ívek begyűjtésének?
· Besegítenek-e az ellenzéki pártok?
· Gondolkozik-e a Szél–Hadházy páros pártalapításban?

 
— Milyen érzés ötletet lenyúlni? A Magyar Hang igazi nemzeti konzultáció néven indított kampányt tizenkilenc, szerkesztőségünk által valódinak ítélt kérdéssel még februárban, most önök valódi konzultáció néven indítottak kampányt...

Szél Bernadett: Bevallom, hogy a Magyar Hang kezdeményezését én nem láttam.

— Jó trükk...

Sz. B: ... de sokan láthatták, hiszen sokan fordultak hozzánk, sok-sok állampolgári levél, komment, üzenet után a tettek mezejére léptünk és elkezdtük megvalósítani, amit joggal kértek tőlünk: a Nemzeti Manipuláció íveit gyűjtsük be és kérünk mindenkit, hogy segítsen a gyűjtésben. Közös, alulról építkező projekt ez, amely kapcsolatokat keres és épít.

Hadházy Ákos: Reméljük, azért nem perel minket az általunk tisztelt hetilap plágium miatt. Bár valóban, mindkettőnk célja ugyanaz: az aljas és gátlástalan kormánypropaganda elleni tiltakozás. A módszer kicsit más. Önök megmutatták, hogy mennyi fontos kérdésről kérdezhetné a kormány az embereket, ha kicsit is érdekelné őt a véleményük. Mi meg akarjuk mutatni, mennyire elegük van az agymosó Rogán-gépezetből azoknak a magyaroknak, akiket nem tudott megtéveszteni a hazugsággyár. Egyébként az önök verzióján is gondolkodtunk, hiszen az alkalmat ad a fontos üzenetek megfogalmazására. De végül az ívek begyűjtése mellett döntöttünk, mert egyszerűen rengetegen kérték, hogy szervezzük meg.

— Miről szól az önök akciója?

H. Á.: Arra kérünk mindenkit, hogy küldje el nekünk a nemzeti „manipuláció” íveit a Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítvány címére (1401 Budapest Pf.: 152). Ha akarja, húzza át az egészet, vagy írjon rá üzenetet, de fontos, hogy az eredeti, nevet és címet tartalmazó borítékot nem kell elküldeni. Azok jelentkezését is várjuk, akik a környezetükben segítenek összegyűjteni ezt a szemetet. Az a cél, hogy rengeteget összegyűjtsünk belőle és ezt meg is mutassuk a kormánynak. Fontos: nem fogunk versenyezni abban, hogy kihez mennyit küldtek be – a kormány úgyis annyit mond, amennyit akar – korábban már bebizonyítottuk, hogy semmilyen ellenőrzést nem engednek Rogánék a visszaküldött ívek számát illetően.

Sz. B.: Pontosan. És itt maga a folyamat is kulcsfontosságú. Orbánék azt akarják, legyünk passzívak, adjuk fel, kedvetlenedjen el mindenki, aki mást akar, mint ők. Pont ennek az ellenkezője az érdekünk: az aktivitás és a kapcsolatok építése, és 2022 szempontjából is kulcstényező, mennyire organikusan tudunk építkezni és a lehető legszélesebb körben együtt dolgozni.

— Ezt egy jól sikerült PR-akciónak szánják, és arról szól csak, hogy látványos legyen, jól mutasson a vágóképeken, amikor majd leöntik az összegyűjtött íveket valamelyik minisztérium elé, vagy van valós tartalma?

Sz. B.: Az a PR és a propaganda, amit begyűjtünk. De azt is megmutatjuk, miről nem kérdeznek meg minket. Összesen nyolc olyan témakört vetünk fel, amiben nagyon is szeretnénk „konzultálni”, csak abban a kormány meg nem igazán partner. Rabszolgatörvény 2.0, Budapest–Belgrád vasútvonal, médiaviszonyok, csak hogy pár fontos témát mondjak.

H. Á.: Nagyon sajnálnánk, ha valaki PR-akcióként tekintene a dologra. Annál is inkább, mert a magyar politikai helyzet már régen elhagyta azt a pontot, amikor kommunikációval bármilyen eredményt el lehetne érni. A kommunikáció helyett a kulcsszó a nyomásgyakorlás. Nem kérni kell a kormánytól, hanem nyomást kell gyakorolni a kormányra, hogy hagyjon fel az évi 50 milliárdos reklámkampánnyal és a köztévé igazgatóját váltsa le. Persze a nyomásgyakorlás sikere egyetlen dologtól függ: hányan vesznek benne részt és mennyire elszántan. Azt is tudjuk, hogy ez az akció csak egy lépés lehet azon az úton, amellyel előbb vagy utóbb kitekerhető a kormány kezéből a legfontosabb és legpiszkosabb fegyvere. De ha nem teszünk semmit az agymosás ellen, olyanok vagyunk, mint a vágóhídra terelt állatok: némán tűrjük, ahogy lemészárolnak bennünket, megölik a véleményünket, az igazunkat és a becsületünket.

— A kormány mostani konzultációjában melyik kérdést tartják a leginkább félrevezetőnek?

H. Á.: A klasszikus sorosozást kiemelném, de csak azért, hogy elgondolkodjunk egy dolgon. El lehet-e hinni bármit is (például a halottak számát, GDP-adatokat, adósságadatokat stb.) annak a kormánynak, amelyik a legképtelenebb és legnyilvánvalóbb hazugságokat terjeszti éveken át, százmilliárdokért? Természetesen minden kérdésben nettó hazugság és/vagy nettó sikerpropaganda rejlik, de hadd emeljem ki azt a kérdést, amelyik látszólag – egyetlenként - valódi kérdés. Ez arról szól, hogy az állampolgár milyen járványügyi intézkedést tart helyesnek. Könyörgöm, tízmillió epidemiológusunk van? Erről felelős kormány néhány tucat vezető szakembert kérdezne meg, de jól látszik, hogy nálunk a hatalom megtartása az első, nem a járvány leküzdése. Borítékolom például, hogy a maszkviselést alig fogja valaki beikszelni, pedig minden járványügyi szakember szerint ez egyelőre az egyetlen hatékony védekezés. De a jóságos kormány nem forszírozza, mert fél a népszerűségvesztéstől, mert vélhetőleg azt kutatta ki nekik valamelyik intézetük. Inkább majd csinál megint egy jó nagy kijárási korlátozást és teljhatalmat.

Sz. B.: Azt a kérdést, amely szerint az Unió migrációs témában alkotmánymódosítást akar Magyarországon, az illetékes biztos, Vera Jourová csípőből álhírnek minősítette. A biztos szavai azonban nem jutnak el minden magyar állampolgárhoz, a Nemzeti Manipuláció viszont ott lesz a postaládákban. Ezért is kell gyűjtenünk, nem lehet, hogy ilyen arcátlan propaganda válasz nélkül maradjon.

— Ha jól láttam, saját, az embereket valóban érintő kérdéseket is bedobtak? Ezzel mi a céljuk?

H. Á.: A kormány a nemzeti „manipulációval” nem a véleményünkre kíváncsi, hanem a hazugságait akarja terjeszteni. Mi pedig megpróbáljuk ezt az akciót arra is használni, hogy az igazi kérdésekről és válaszlehetőségekről beszéljünk.

Sz. B.: Ha a kérdéseket egymás mellé tesszük, az is láthatóvá válik, mennyire mást mond és mást tesz a kormány. Ott van a Soros-féle adósrabszolgaság versus az orosz és kínai projekt, amikkel évtizedekre eladósítják az országot. Vagy: a multik csuklóztatásáról konzultálnak, miközben fű alatt bevezetik a rabszolgatörvény 2.0-t és nagyberuházásokat vesznek el településektől, ha a helyiek ellenállnak. Küzdenek a migráció és a járvány ellen, miközben a mindkettőre alapvető hatással levő környezeti és klímaválság kezeléséből nem akarják kivenni a részüket.

— Miért két független képviselőnek kell ilyen és hasonló akciókat szervezniük? Van jó pár ellenzéki párt, miért nem aktivizálják magukat ők?

H. Á.: Egyrészt ezt tőlük kell megkérdezni, másrészt reméljük – és vannak ilyen jelzések – hogy pártok is fognak csatlakozni a gyűjtéshez. Ha így lesz, nagyon örülünk neki. Ez nem egy verseny, és nem a független képviselők akciója. Bárki segíthet gyűjteni és még egyszer hangsúlyozzuk – rengeteg állampolgár javaslatára fogtunk bele.

Sz. B.: A Momentum azóta már jelezte, hogy csatlakozik és segít, amit nagyra értékeltünk. A Párbeszéd is jelezte, hogy támogatják. Több párt több alapszervezete már tevékenyen részt vesz, ami kulcsfontosságú.

— Mikor indul az SZHP?

H. Á.: Ha ez Szél–Hadházy Pártot jelentene, nem hisszük, hogy mennyiségi probléma lenne a pártokkal... Ellenben egészen komolyan gondoljuk, hogy nem a pártok száma a kérdéses, hanem az aktív, cselekedni hajlandó ellenzékiek száma a fontos. Ha ebből nem lesz elég, akár el se induljunk a választásokon. Én az Európai Uniós Ügyészségért folytatott aláírásgyűjtésnél azt láttam, hogy igenis sokan hajlandóak a Facebook-posztolásnál többet is tenni az ország jövőjéért. Közös ellenzéki feladat – és ez lehet egy másik pozitív hatása a mostani akciónak – hogy meg kell szervezni magunkat, a legkisebb településen is tudnunk kell, hogy kikre számíthatunk.

Szél és Hadházy: Küldjék el a konzultációs íveket nekünk! | Magyar Hang

Begyűjtenék a nemzeti konzultáció kérdőíveit a konzultáció elleni tiltakozásként Szél Bernadett és Hadházy Ákos független parlamenti képviselők - a bejelentés Szél Bernadett Facebook-oldalán jelent meg. A két politikus azt kéri a választópolgárokról, úgy fejezzék ki véleményüket a kormány politikájáról, hogy nem a kormánynak küldik vissza a nemzeti konzultáció kérdőíveit, hanem eljuttatják azt Hadházy Ákos alapítványának postacímére.