Koraszülött intenzív ellátás: egyre nagyobb a baj a fővárosban

Koraszülött intenzív ellátás: egyre nagyobb a baj a fővárosban

A Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztálya (Fotó: Semmelweis.hu/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának munkáját részben a Semmelweis Egyetemnek kellene átvennie, a kapacitáshiány itt is mind súlyosabb: a közelmúltban három szakorvos jelezte távozását a Perinatális Intenzív Centrumtól. Az egyetem közlése szerint semmi gond.

Nagyon súlyos gondok lehetnek december közepétől a fővárosi koraszülött intenzív ellátásban: a Magyar Hang értesülései szerint a Semmelweis Egyetem (SE) Perinatális Intenzív Centrumától (PIC) a közelmúltban három szakorvos jelezte távozását. Az osztály működését ez önmagában még nem veszélyeztetné. Ám részben ennek az intézménynek kellene átvennie az ellátást a Honvédkórháztól, amely szakemberhiány miatt december 16-tól felfüggeszti működését. Kérdés, hogy a többletfeladatok ellátását így miként oldják meg.

Lapunk úgy tudja, a feladat átvételére kijelölt másik intézménynél, a Szent János Kórház koraszülött intenzív osztályán sem áll rendelkezésre akkora kapacitás, hogy gond nélkül helyettesítsék a Honvédkórházat – különösen, ha a Semmelweis sem tudja fogadni a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket.

A Magyar Hang megkereste a koraszülött intenzív ellátás átvételére kijelölt intézményeket. A Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint nem három, hanem „csak” két szakorvos távozik – egyikük az idei év második felében hagyta el az intézményt, másikuk pedig jelezte ez irányú szándékát. Ez formálisan minden bizonnyal megfelel a valóságnak. Lapunk információi szerint ugyanakkor a PIC-et ténylegesen mégis három orvos hagyja el, akiknek egyike az intézmény berkein belül marad ugyan, de más osztályon. Az SE válasza szerint az orvosok távozása valójában nem is jelent gondot. – Az előzetes egyeztetéseknek megfelelően az egyetem felkészült a megnövekedett feladatok ellátására, és mindent megtesz azért, hogy az ellátás folyamatosságát biztosítsa. Az osztály jelenlegi szakdolgozói és orvoslétszáma nem veszélyezteti az ellátás biztonságát – zárta válaszát a SE.

A Szent János Kórháztól mindeddig nem érkezett válasz. Amint ez megtörténik, frissítjük cikkünket.

Elismerte a HM: december közepétől szünetel koraszülöttek ellátása a Honvédkórházban - Magyar Hang

Elismerte a Honvédelmi Minisztérium, hogy december közepétől "átmenetileg" más kórházakba irányítja a veszélyeztetett kismamákat és a korszülötteket a Honvédkórház. Az ok: kapacitáshiány. A tárca azt ugyanakkor tagadta, hogy ez a koraszülött osztály bezárását jelentené. Nem zár be, csak nem fogadja a veszélyeztetett kismamákat a Honvédkórház Koraszülött Osztálya (PIC), Magyarország kiemelkedő koraszülött részlege - közölte az intézmény kommunikációjáért felelős Honvédelmi Minisztérium.

A Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának lehetséges bezárásáról lapunk már november közepén értesülést szerzett, az ezzel kapcsolatos megkeresésünket ugyanakkor az intézmény kommunikációjáért felelős Honvédelmi Minisztérium tévesnek nevezte. Néhány nappal ezelőtt a Hvg.hu mégis arról adott hírt, hogy a Honvédkórházban a kialakult kapacitáshiány miatt válságtanácskozást tartottak, amelyen döntés született a PIC bezárásáról. A sajtóértesülést két nappal ezelőtt végül a HM is elismerte, jelezve: átmenetileg a Semmelweis Egyetem és a Szent János Kórház veszi át a feladatot.