Kordont bontott a Momentum és Hadházy Ákos a Karmelitánál

Kordont bontott a Momentum és Hadházy Ákos a Karmelitánál

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Karmelita kolostor előtti kordon bontása közben 2023. március 14-én (Fotó: Hadházy Ákos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden 9 óra után nem sokkal a Momentum parlamenti frakciója – köztük Orosz Anna, Gelencsér Ferenc, Fekete-Győr András – és Hadházy Ákos független ellenzéki politikus nekiállt lebontani a Karmelita előtti kordont. A rendőrök igyekeztek megállítani a politikusokat kevés sikerrel – írta meg a 444. Végül az összes kordont elbontották.

A párt későbbi közleménye szerint a politikusok az alábbi 7 pontos követelést olvasták fel a kordon elbontása után és próbáltak meg kifüggeszteni a kolostor bejáratára:
1. Követeljük a sajtó szabadságának visszaállítását, a közpénzből fizetett, hazug kormányzati propaganda azonnali leállítását! Szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.
2. Az önkényuralmat eredményező különleges jogrend és a rendeleti kormányzás felszámolását, az Országgyűlés kormányt ellenőrző szerepének helyreállítását.
3. Jogegyenlőséget, arányos képviseletet biztosító, tiszta és szabad választásokat!
4. Fel kell számolni a kormányzati körökből szervezett korrupciót! A hazai és európai uniós forrásokat lenyúló tolvajokat vonják felelősségre! Hazánk csatlakozzon az Európai Ügyészséghez!
5. A sztrájkjog alapjog! Követeljük a megcsorbított munkavállalói jogok visszaállítását és a teljes közszférát érintő bérfelzárkóztatás azonnali elindítását!
6. A kormányoldal által megszállt, eredeti rendeltetésük szerint a kormánytól és a kormánypártoktól független intézmények, köztestületek (Alkotmánybíróság, ÁSZ, GVH, Médiahatóság, NAV, NVB, MNB, stb.) függetlenségét helyre kell állítani! Ezen intézményeket a pártkinevezettektől, pártkáderektől meg kell szabadítani.
7. A természeti környezetünk és a jövő generációk érdekeinek védelmét, fenntartható klíma- és gazdaságpolitikát!