„Korlátozottan sajtónyilvános”: Kásler csak a haveri sajtónak árulja el, mire megy félmilliárd forint

„Korlátozottan sajtónyilvános”: Kásler csak a haveri sajtónak árulja el, mire megy félmilliárd forint

Kásler Miklós (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár csaknem félmilliárd forintos, közpénzből finanszírozott szakdolgozói ösztöndíjprogramot jelentett be Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) mai sajtótájékoztatójára (is) csak kizárólag a kormányhoz feltétel nélkül lojális, így a kényesebb kérdéseket kerülő sajtóorgánumok munkatársai kaptak meghívót.

A lapunk által megismert sajtómeghívó szerint a mai bejelentésre az MTI, az MTV, a Duna Médiaszolgáltató, az Echo TV,  Magyar Idők, a Magyar Hírlap, a Pesti Srácok, a Karc FM, a Demokrata, a Figyelő, az Origo, a Lokál, a Ripost és az Info Rádió kapott meghívást. Hogy a kiküldött újságíróknak eszébe se jusson továbbítani a közérdekű információk bejelentéséről szóló esemény meghívóját, az Emmi Sajtó- és Kommunikációs Főosztályának munkatársa nyomatékosította: az esemény „korlátozottan sajtónyilvános”.

A távirati iroda beszámolója szerint egyébiránt összesen 480 millió forintnyi ösztöndíjban részesül 750 felsőfokú, ápolói, védőnői, illetve mentőtiszti alapképzésben részt vevő hallgató a kormány döntése alapján. Mint Kásler Miklós közölte, a hallgatók a támogatást a 2018/2019-es tanév
második, illetve a 2019/2020-as tanév első félévében vehetik igénybe pályázat alapján.

A fejenként és félévenként 320 ezer forintnyi támogatást az Emmi saját forrásainak átcsoportosítása nyomán nyújtja a hallgatóknak – tette hozzá a miniszter. Hangsúlyozta, hogy az ösztöndíjprogramot a közfinanszírozott egészségügyi intézményekben kialakult szakemberhiány mérséklése, a munkaerő-utánpótlás érdekében indította a tárca.

Az MTI tudósítása alapján az is elhangzott, hogy az ösztöndíj folyósításának feltételeként a hallgatóknak vállalniuk kell, hogy közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál vállalnak munkát a szakképzésük befejezését követően. A pályázati felhívás december 28-án jelenik meg a jelentkezési határidő pedig 2019 február 5.

Előre hozza a kormány az egészségügyi szakdolgozók béremelését | Magyar Hang

November 1. helyett jövő július 1-től kapnak 8 százalékos béremelést az egészségügyi szakdolgozók és védőnők, egyúttal az alapellátásban foglalkoztatott védőnőkre is kiterjesztik „az egészségügyi ágazati előmeneteli szabályok" hatályát - olvasható egy hétfő este kiadott kormányhatározatban, amelyet a Hvg.hu vett észre. A döntés a következő évekre is vonatkozik: ugyanezek a szakdolgozók és védőnők 2020.

Az eseményről eddig beszámoló kiváltságos online lapok – dacára annak, hogy akár kérdezhettek is volna a minisztertől – szintén az MTI beszámolóját vették át. Az egészségügyi szakdolgozók helyzetéről korábban megjelent cikkünket itt olvashatja.

Mivel lapunknak nem adatott meg a sajtótájékoztatón való részvétel lehetősége, ezért e-mailben fordultunk a tárcához az alábbi kérdésekkel:

  • Az Emmi szerint országosan hány szakdolgozó – szakápoló, védőnő, gyógytornász, szakasszisztens stb. – hiányzik a hazai egészségügyből? Mely területen a legsúlyosabb a szakemberhiány?
  • Számít-e arra a tárca, hogy a nem rég beharangozott, négy évre elnyújtott, összesen 90 százalék körüli béremelés nem fékezi meg az elvándorlást különös tekintettel arra, hogy a szakdolgozók túlnyomó többségének a bére – a jelenlegi átlagos szintből, nettó 120 ezer forintból kiindulva – 2022-ben is alig fogja meghaladni a 200 ezer forintot?
  • Tudomása van-e a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) azon felméréséről, amely szerint átlagosan 14 hónapnyi munkát végez el egy szakdolgozó egy év alatt? (Ez legalább 336 órányi plusz munkát jelent, többet, mint amennyit a jelenlegi törvények engedélyeznek, igaz kevesebb a múlt héten elfogadott módosításokban foglalt 400 óránál.)
  • Tudomása van-e a tárcának arról, hogy a MESZK adatai szerint a szakdolgozók többsége kiégett, motiválatlan, 45-48 százalékuk mind lelkileg, mind fizikailag kizsigereltnek érzi magát, munkakörülményeik az egészségügyi beruházások ellenére sem javulnak? (Pl. ágytálmosó gépre nem áldoznak, az új intézményekben nem gondolnak a dolgozók kulturált körülmények közötti táplálkozására, tisztálkodására stb.)  
  • Számol-e a kormány azzal, hogy néhány éven belül már nem csak az elvándorlás, hanem az is növelni fogja a szakemberhiányt, hogy szakdolgozók tömegei teljesítik a 40 évnyi munkaviszonyt, amivel már nyugdíjba mehetnek?

Kérdéseket tettünk fel azzal kapcsolatban is, hogy egy ilyen témában mi indokolja a „korlátozott sajtónyilvánosságot”, ki és milyen ismérvek alapján dönt arról, hogy mely sajtóorgánum vehet részt az Emmi sajtóeseményein. Válaszaik megérkezése után frissítjük írásunkat, vagy új cikkben számolunk be az új információkról – ha lesznek.

Címkék: Emmi, Kásler Miklós