Kormány: nem nyúlunk a választási törvényhez

Kormány: nem nyúlunk a választási törvényhez

Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A kormány nem tervezi a választási eljárásról szóló törvény módosítását, mert az a kormány álláspontja szerint bevált, a pártok megegyezésén és az Országgyűlés döntésén alapul" – írta szerkesztőségünknek a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Korábban a Blikkre hivatkozva lapunk is megírta, hogy a fideszes agytröszt már a választási törvény átírásán dolgozik azt követően, hogy levonták a tanulságokat az önkormányzati választáson elszenvedett kudarcból.

Legutóbb egyébiránt 2012-ben alakították át a választási rendszert, amikor 386-ról 199-re csökkentették a parlament létszámát. Nagyobb lett a súlya a választókerületeknek a pártlistákkal szemben, bevezették a győzteskompenzációt. Ezzel a szisztémával ért el 2014-ben és 2018-ban is kétharmadot a Fidesz.