Kormányellenes genderistának nevezte a kormány népszavazási kérdését elkaszáló bírót Szánthó Miklós

Kormányellenes genderistának nevezte a kormány népszavazási kérdését elkaszáló bírót Szánthó Miklós

Szánthó Miklós (Fotó: Dominique Hommel/MTI)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szánthó Miklós, a kormányközeli Alapjogokért Központ igazgatója Facebook-oldalán esett neki Kovács Andrásnak, mert a legfelsőbb bíróság Kovács András vezette tanácsa érvénytelenítette a kormány homofób népszavazási kezdeményezésének egyik kérdését – vette észre a Telex. 

– A Kúria egyik, kormányellenes bírája beállt genderistának – írta Szánthó, majd azzal vádolta Kovácsot, hogy „a nyílt társadalom hálózatával karöltve letiltotta az egyik kérdést a gyermekvédelmi népszavazás ügyében – arra hivatkozva, hogy a nemátalakító műtétek „hozzáférhetetlenné tétele” korlátozza a kiskorúak önrendelkezési jogát.

Szánthó fel is idézi a Kúria Kovács András vezette tanácsa által elkaszált népszavazási kérdést: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” 

Kovács Andrásról azt írta: „Nem ismeretlen a politikai jellegű döntések meghozatalában, a szintén általa vezetett tanács 2018-ban érvénytelenített több ezer határon túli voksot az országgyűlési választásokon, egy mandátumtól éppen megfosztva a Fideszt és odaadva azt a Jobbiknak.” Szánthó szerint Kovács egy 2019-es konferencián azt mondta, hogy „Magyarországon nincs jogállam”.

Még azt is felhánytorgatja, hogy a népszavazási kérdést megtámadó szervezet is „jól ismert az ún. perlési politizálásban: a nyílt társadalom eszmeköréhez tartozó TASZ fordult a Kúriához ezen (és a másik négy népszavazási) kérdés ügyében a bírósághoz”.

A Telex felidézi, hogy a 2013 óta működő Alapjogokért Központról korábban kiderült: a mögötte álló cég többek között a kormánypárti Civil Összefogás Fórumtól (CÖF) kapott pénzt a működésre, de volt, hogy a jegybank egyik alapítványa is támogatta őket. A magát jogi elemző- és kutatóintézetként definiáló szervezet igazgatója, Szánthó Miklós egyben a kormánypárti sajtótermékeket tömörítő állami médiaalapítvány (KESMA) kuratóriumi elnöke is.

A Kúria indoklásáról ITT olvashat.