Elkaszálta a Kúria a kormány egyik népszavazási kérdését

Elkaszálta a Kúria a kormány egyik népszavazási kérdését

Justitia szobra a Kúria épületében (Fotó: commons.wikimedia.org)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kúria az emberi méltóság védelme mellett kiállva megtagadta a kormány egyik népszavazási kérdésének hitelesítését – írta Facebook-oldalán a Társaság a Szabadságjogokért
 
A szervezet közleménye szerint a kormány összesen öt kérdést tervezett népszavazásra bocsátani. – Ezek mindegyikét megtámadtuk a Kúrián, amely elsőként arról a kérdésről döntött, ami így szól: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”
 
A Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatva a Kúria úgy határozott, hogy ez a kérdés nem hitelesíthető, mert a népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására, márpedig bárhogyan válaszol egy érvényes népszavazáson a többség erre a kérdésre, mindenképp az Alaptörvény módosítása válna szükségessé. Ha például az igenek kerülnének többségbe, az Alaptörvényben deklarált „születési nem szerinti önazonosságot” sértené a népszavazás eredménye – írta a TASZ, amely a másik négy népszavazási kérdésről még várja a Kúria döntését. 
 
Ha pedig a nemek kerülnek többségbe, akkor az eredmény azzal az alapjoggal lenne ellentétes, amely kimondja: nem lehet általánosan elvonni a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére. A gyermekeknek is joguk van az önrendelkezéshez és a testi integritásukhoz, a kezelés igénybe vételéről szóló döntés meghozatalának általános – az életkortól és döntési képességtől független – tiltása pedig az önrendelkezési jog lényegét vonná el.