Nagy változás jön a napelemnél, ennek sokan nem fognak örülni

Nagy változás jön a napelemnél, ennek sokan nem fognak örülni

Napelem. (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A csütörtöki kormányinfón szó esett többek között a napelemekkel kapcsolatos szabályozás változásáról is. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az energiahálózatot úgy kell átalakítani, hogy minél több zöld energiát tudjon befogadni. Eddig, aki napelemet telepített, az abból származó energiát be kellett, hogy táplálja a hálózatba, majd onnan kapta vissza az áramot. Jelenleg azonban több igény mutatkozik, mint amit a hálózat be tud fogadni.

Ezért a jövőbeni napelem-telepítések, a még elő nem jegyzett igények tekintetében változik a szabályozás. Az új szabályozás hatályba lépése után a rendszerbe belépők a saját háztartásukban használhatják fel a napból nyert energiát, nem kell, hogy engedélyt kérjenek a szolgáltatótól. „Ehhez nem kell annyi engedély, kevesebb lesz a bürokrácia” – tette hozzá. Gulyás szerint mindez a háztartásokra, illetve azokra a vállalkozásokra vonatkozik, amelyek saját felhasználásra állítanak elő villamosenergiát. 

Rossz hír ebben viszont az, hogy így lassul a beruházás megtérülése, hiszen a fölösleges áramot nem lehet „eladni” az országos hálózatba, valamint ezen árammennyiség tárolására akkumulátort kell beszerelni. Nem lesznek tehát jogosultak az úgynevezett szaldós elszámolásra azok a napelemet telepítők, akik a jövőben telepítenének. A szaldós elszámolásnak nevezett jelenlegi rendszerben bárki betáplálhatja a hálózatba az energiát, melyet a szolgáltató átvesz, a fogyasztó pedig egy későbbi időpontban felhasználhatja a korábbi termelését, így gyakorlatilag egy végtelen kapacitású ingyenes akkumulátornak használva a hálózatot, ez szűnik most meg az újonnan belépőknek.

A miniszter hozzátette, amennyiben az egyébként rendkívül költséges hálózatfejlesztés megvalósul, a betáplálást újra lehetővé teszik.