Kormányzati terv: tudatformáló tábor fiataloknak

Kormányzati terv: tudatformáló tábor fiataloknak

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2018. Szeptember 8-án (Fotó: MTI / Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egészséges, keresztény, nemzeti értékek és jövőkép elmélyítése, tudatformálás, a fiatalok lelkének megszólítása – többek között ezen célokkal hozna létre táboroztatási programot a kormány 16-18 éveseknek. Egy lapunk által megismert tervezet szerint a Vándordiák 10 000-re keresztelt program kidolgozása és lebonyolítása a Magyarságkutató Intézet és Demeter Szilárd feladata.

A kormány a Magyarságkutató Intézetre (MKI) bízná a fiatalok megszólítását – derül ki abból az egyelőre tervezetként létező dokumentumból, amelyet megismert lapunk. Eszerint az MKI 16-18 évesek számára ingyenes táborokat szervezne, ahol a fiatalok magukévá tehetik a keresztény nemzeti értékrendet, illetve elmélyíthetik identitásukat, kulturális elkötelezettségüket. A programot Vándordiák 10 000-re keresztelték, idén indulna, 2022-ig tartana és évente másfél milliárd, vagyis összesen 4,5 milliárd forint közpénzt áldoznának rá. Úgy tudjuk, a program lebonyolításában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója is részt vesz. Forrásaink szerint a program elnevezésében szereplő szám a bevonni kívánt diákok számát jelöli, azaz fejenként 450 ezer forintot áldozhat az állam a fiatalok szemléletének formálására.

A Vándordiák 10 000 fő céljait szó szerint idézzük a tervezetből:

„a) Megerősíteni az anyanyelvű kultúrában élő fiatalok nemzeti identitását, kulturális elköteleződését, egészséges nemzeti jövőképét. b) Nemzeti identitás megerősítése: magyar hazaszeret, patriotizmus erősítése nemzeti tartalmú programokon keresztül (magyar teljesítmény, történelem, hagyományőrzés, kultúra, identitás bemutatása). Keresztény, nemzeti értékek elmélyítése, tudatformálás. c) Fiatalok lelkének megszólítása. A táborban megkapott identitás/érdeklődés fenntartásának kidolgozása/biztosítása."

Értesüléseink szerint a programot kedden tárgyalta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szakmai vezetői értekezlete (SZVÉ), amelyen rendszerint részt vesz Rogán Antal propagandaminiszter embere is. Valószínűleg szerdán került a kormányülés elé. Ha rábólintanak a programra, akkor rövidesen kormányhatározat formájában is kihirdetik a Magyar Közlönyben.

Úgy tudjuk, a programot – aminek eredeti neve nem tudni miért Bumeráng 10 000 volt – már egyszer megfuttatta az Emmi, ám első nekifutásra annyira kínosnak érezték házon belül is, hogy Rogán Antal inkább lesöpörte azt.

Kérdéseinkkel megkerestük az Emmit és a MKI-t. Ez utóbbi szervezetnél jelezték, hogy nem kívánnak élni a nyilatkozás lehetőségével, a minisztériumtól pedig nem érkezett válasz cikkünk megjelenéséig. (Az Emmi soha, egyetlen megkeresésünkre sem reagált még.). Amint érkezik reakció, frissítjük cikkünket.

Telefonon elértük ugyanakkor Demeter Szilárdot, aki nem cáfolta, hogy napirenden van a program. A PIM főigazgatójától annyit tudtunk meg, hogy a Vándordiák 10 000 jelenleg döntéselőkészítési fázisban van, őt pedig köti titoktartási kötelezettsége, ezért nem közölhet semmilyen részletet.

Kormányközeli forrásunktól egyébként azt is megtudtuk, hogy a kormánypárt vezetésében komoly fejtörést okoz, miként lehetne megszólítani és „Fidesz-szavazóvá tenni” azt a körülbelül félmillió fiatalt, akik a jelenlegi kormányzati ciklusban, tehát a 2022-es választásokig érnek szavazókorúvá. Méréseik ugyanis arról árulkodnak, hogy a mai tizenévesek nem sok fogékonyságot mutatnak a politika, illetve a kormánypártok üzenetei iránt. Nem érdekli őket Soros György, nem különösebben hat rájuk a migránsozás, de az utóbbi időben bedobott hívószavak – Gyöngyöspata, börtönbiznisz – sem hozzák lázba a tinédzsereket. A közéleti témákra nyitott ifjakat ugyanakkor foglalkoztatja, milyen gondok vannak a köz-, illetve felsőoktatásban, mi történik az MTA-val, valamint hogy hogyan oldják meg a lakhatással kapcsolatos nehézségeket (albérlet- és ingatlanárak). A fiatalok megszólítását célozza, hogy a kormány döntése értelmében ingyenes kéthetes külföldi nyelvkurzuson vehetnek részt a 9-11. évfolyamos diákok. Vagyis épp azok, akik 2022-ben első választásukon vehetnek részt.