Koronavírus: egész Magyarország sötétvörös lett az európai járványtérképen

Koronavírus: egész Magyarország sötétvörös lett az európai járványtérképen

Védőruhába öltözött ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország minden régiója a legsúlyosabb, sötétvörös minősítést kapta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtökön frissített térképén. 

Múlt héten még az észak-nyugati térség nem volt sötétvörös, az elmúlt egy hétben azonban annyit romlott a helyzet, hogy ezt a térséget is a legmagasabb kategóriába sorolta az európai járványügyi hatóság, az előre megállapított automatikus szabályrendszer alapján – írja a Portfolió.

A térkép a regisztrált új fertőzések, illetve a tesztek pozitivitási aránya (vagyis a felderítési hatékonyság) alapján sorolja kategóriákba az egyes országokat, régiókat. A zöld szín enyhébb, a vörös súlyosabb járványterjedési dinamikát jelöl. Sötétvörös kategóriába akkor kerül egy régió, ha a 14 napos kumulált fertőzésgyakorisági mutatója 500 vagy a felett van.

A közép-kelet-európai régió többi országában sem jobb a helyzet, Csehország, Ausztria, Szlovénia és Szlovákia teljes egésze sötétvörös, Románia és Lengyelország esetében nagyjából fele-fele arányban vörösek illetve sötétvörösek a régiók.