Falus Ferenc: Nagyon erős intézkedésekre van szükség

Falus Ferenc: Nagyon erős intézkedésekre van szükség

Somogyi Nóra asszisztens beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2021. november 13-án. (MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Javában tombol a koronavírus negyedik hulláma Magyarországon és a világban, ezzel kapcsolatban többek között Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos nyilatkozott az ATV Híradójának.

Szerinte a kormánynak már korábban be kellett volna vezetnie a járványügyi intézkedéseket. – A korai, azonnali intézkedésekkel lehetett volna a járvány terjedését lassítani. Most nagyon határozott, nagyon erős intézkedésekre van szükség. Nem véletlen, hogy Oroszországban is tíz napra bezártak minden iskolát, üzemet és fizetéssel otthon kell maradni, hogy egyáltalán fékezni, tudják a járvány terjedését – fejtette ki Falus.

Rusvai Miklós víruskutató szerint fontos lenne tudni, hogy a kórházban ápoltak és az elhunytak között milyen arányban vannak az oltottak. És azt is jó lenne tudni, hogy a kórházban lévők, a lélegeztető gépen lévők, az elhunytak között mennyi és milyen típusú vakcinával oltottak voltak, tette hozzá.

Komáromi Zoltán háziorvos mindenkit a védőoltás felvételére buzdított, és arra is kitért, hogy egyelőre nincsenek hatástanulmányok arról, a vakcinák mennyi idő alatt és milyen mértékben veszítenek a hatékonyságukból.

„Ha meglesznek azok a hatásvizsgálatok, amelyek megmutatják, hogy a Pfizer és a Moderna oltások, a két legkorszerűbb, hány hónap alatt hány százalékot veszít a hatékonyságából – itt azért külön kell választani az időseket és a fiatalokat – akkor lehet rendszerbe foglalni ezt” – magyarázta.