Koronavírus: több mint 200 fertőzöttet találtak egy Veszprém megyei szociális intézményben

Koronavírus: több mint 200 fertőzöttet találtak egy Veszprém megyei szociális intézményben

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata által közreadott képen az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen kifejlesztett oltóanyag kipróbálásában részt vevő önkéntesektől vesznek vért (Fotó: MTI/AP/Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézményében az október 26-i adatok szerint 202-en fertőződtek meg koronavírussal, közülük 9 személyt kezelnek jelenleg kórházban, a többi ellátott állapota kielégítő vagy tünetmentes – tájékoztatta a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Veszprém Megyei Kirendeltségének igazgatóhelyettese, Fazekas Andrea az Indexet. Összesen 54 dolgozó koronavírus-tesztjének eredménye lett pozitív.

Mint írták, az intézmény válasza szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális eljárásrendje, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott utasítás előírásai szerint járnak el a fertőzés továbbterjedésének megelőzése érdekében. A Veszprém megyei intézmény többek között a fogyatékos személyek, pszichiátriai beteg, szenvedélybeteg ápolásával, gondozásával foglalkozik.

Az Index azt is felidézte, hétfőn a parlamentben a jobbikos Rig Lajos arról beszélt, hogy egy héttel korábban olyan információt kapott, miszerint az állami fenntartású, ugyanezen intézményhez tartozó darvastói foglalkoztató intézetben is felütötte fejét a koronavírus-járvány. Azt is elmondta, hogy ezzel kapcsolatban írásbeli kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi). Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta akkor: nem tud arról, hogy a darvastói foglalkoztató intézetben járványügyi gócpont alakult volna ki, de utána fognak nézni.

Rig Lajos a viszontválaszában azt mondta, az Emminek küldött írásbeli kérdése után, múlt hét csütörtökön és pénteken kezdték el a teszteléseket a darvastói intézetben, és az első információi szerint a 120 tesztből 102 pozitív lett.