Koronavírusban elhunyt a 28 éves Balogh Lajos Paci roma aktivista, képviselő

Koronavírusban elhunyt a 28 éves Balogh Lajos Paci roma aktivista, képviselő

Elhunyt Balogh Lajos Paci Forrás: Roma Sajtóközpont közösségi oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Koronavírus-fertőzésben elhunyt a közismert roma folklór zenész, emberi jogi aktivista és VIII. kerületi önkormányzati képviselő, Balogh Lajos „Paci” – számolt közösségi oldalán a Roma Sajtóközpont. Emlékeztettek rá, hogy a zenész néhány nappal ezelőtt a Facebook-oldalán osztotta meg a követőivel, hogy kórházba került a fertőzés miatt. Később arról szóltak a hírek, hogy állapota súlyosbodott, lélegeztető gépre került. A fiatalember halálát rokonai erősítették meg – írták. Balogh Lajos Paci 28 évet élt.

Balogh Lajost Józsefváros önkormányzata saját halottjának tekinti. A kerület közleményében emlékeztettek arra, hogy „Paci” a kerület több intézményében tanított zenét, és civil aktivistaként is dolgozott. Józsefváros 5. választókörzetének egyéni képviselője, a Közösen Józsefvárosért frakció tagja, a Kulturális és oktatási bizottság vezetője, roma és nemzetiségi tanácsnok volt.

Karácsony Gergely főpolgármester azt írta a Facebookon, hogy alig találja a szavakat a Balogh Lajos halála miatt a megrendültségtől. „28 évesen vitte el a vírus ezt a nagyszerű fiatalembert, a legbátrabbak egyikét. Minden erejével, szóval és tettel küzdött a megkülönböztetés minden formája, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen, a cigány és nem cigány magyarok együttéléséért – fogalmazott, hozzátéve, hogy letaglózóan rövid életében hatalmas és súlyos örökséget hagyott hátra, „megfelelni neki, hitét és akaratát továbbvinni a mi kötelességünk immár. Isten veled, barátom!” – írta.

Pikó András, a nyolcadik kerület polgármestere – aki maga is kórházba került a koronavírus miatt – is elbúcsúzott Balogh Lajostól. – (...) Te már akkor is roma politikus voltál, aktivista, csupa szív harcos, én még csak készültem. Egy éjjel, munka után fogtad a gitárod és csak játszottál, amíg mindketten mosolyogni nem kezdtünk – akkor voltál elemedben, ha Te adhattál. Büszke vagyok erre a Veled végig küzdött egy évre, és kimondhatatlanul fáj, hogy nem lehet már több. Nyugodj békében, barátom! – írta.

https://www.facebook.com/pikoandraspolgarmester/posts/695028901139203?__cft__[0]=AZVIUiS1EAmJl5uvQhYYVJEloPhtEHWIZOva9eQ2DQ5kWOiy5AhZCcrmmnb6-lbmzePoT1FcMciyg0k0PQMy7XRdt3N_CnEvqhwQIOrMyVFi489Chx3Ek-dndPXWSUKVfp2zUWB1PnFAQ_tuj-_dtkBEHQ1tv5ArXz_oGXyYY4HjiUQSwp_EDwwd3-FI_8GpmC2ympEghgWFhvVkve7b4osGePPuFzBxlbISG3yLfhxKZQ&__tn__=%2CO%2CP-R

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília egy 28 éves férfi halálát külön is megemlítette. A koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon az elhunyt alapbetegségénél egyelőre annyi szerepel, hogy az „adat feltöltés alatt”, így nem tudni, hogy volt-e bármilyen előzetes megbetegedése.