Kósa Lajos: Ha Oroszország veszít, mindenki veszít

Kósa Lajos: Ha Oroszország veszít, mindenki veszít

Forrás: Kósa Lajos Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hír TV vendége volt kedd este Kósa Lajos, aki elmagyarázta a nézőknek, hogy mindenkinek jobb, ha Ukrajna – amely a mostaninál súlyosabb csapást is túlélt már –, területi veszteségeit elfogadva inkább leteszi a fegyvert. A Fidesz politikusa kifejtette, hogy az Egyesült Államok az ukránokon keresztül vívja nagyhatalmi stratégiai játszmáit és ez – tehát nem az orosz agresszió – az ukránok számára végzetes. De végzetes Európa számára is, „hiszen a gazdasági szankciók nagyon legyengítették, másrészt mert nem sikerült megszabadulnia az energiafüggőségétől”. – [Európa] csak egy másik függőségre cserélte le az egyik függőséget. Na de, ugye, ha úgy szokom le a dohányzásról, hogy közben alkoholista leszek, akkor nem sokat segítettem a dolgon – érvelt Kósa Lajos, aki szerint a nyugati szankciók oda vezettek, hogy Oroszország a kínai, indiai és dél-amerikai piacok felé terjeszkedik, amivel Moszkva nyer, a Nyugat veszít.

Az igen alákérdezősre sikerült interjúban a háború lehetséges kimenetelei is terítékre kerültek. A kormánypárti politikus érvelése szerint az lenne a legszerencsétlenebb forgatókönyv, ha Oroszország elveszítené a háborút, mert akkor atomháború lesz, „akkor pedig nem nyer senki, sőt, mindenki veszít”.

Ezzel szemben ha Ukrajna veszít, az csak az ukránoknak fáj. „Teljesen nyilvánvaló, hogy Ukrajnából marad valami. Az egy óriási ország, az oroszoknak meghaladja az integráció a képességét. Itt is lesz valami modus vivendi. Az ukránok nem párolognak el, nem mennek el az utolsó szálig. És egyébként az ukránok hallatlan nehéz helyzeteket éltek már túl, lásd holodomor” – érvelt Kósa amellett, miért lenne jobb, ha az ukránok veszítenének. Folytatva a harmincas években több millió áldozatot követelő sztálini kiéheztetéssel való példálózást, Kósa rámutatott: akkor sokkal többen haltak meg az ukránok közül, mint a háborús az emberveszteség. „És túlélték. Tehát magyarul Ukrajna is lesz, ukránok lesznek. Jobb lenne már most azzal szembesülni, hogy oroszok is lesznek, ukránok is lesznek, próbáljunk meg valamit összehozni, hogy egyáltalán minél kevesebb kár legyen” – tette egyértelművé, mi értendő a Fidesz békepártisága alatt.