Kósa Lajos találkozik Karsai Dániellel, de négyszemközt

Kósa Lajos találkozik Karsai Dániellel, de négyszemközt

Forrás: Kósa Lajos Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kósa Lajos végül – korábbi ajánlatának megfelelően – valóban találkozni fog Karsai Dániellel, de az alkotmányjogász korábbi szándékával szemben négyszemközt. Karsai azt szerette volna, hogy nyilvánosan beszélgessenek. A jövő keddi találkozóról az ATV Start csütörtök reggeli műsorában beszélt, beszámolva továbbá a kétnapos strasbourgi tárgyalásról is.

Az ALS-betegséggel küzdő Karsai, aki az aktív eutanázia lehetőségéért küzd, a műsorban azt mondta: „Ez egy filozófiai, morális kérdés, jogászként pedig arról kell beszélni, mi az élet, mi a létezés. Élet-e egyáltalán egy olyan élet, amiben szenvedés van?”.

Az alkotmányjogász múlt héten ment be a Parlamentbe, ahol a kormánypárti képviselők közül egyedül Kósa állt vele szóba. A korábbi debreceni polgármester megígérte, hogy leül majd vele beszélgetni. Miután négyszemközt találkoznak, még azt sem biztos, hogy Karsait elkísérhetik az ügyvédei. Nem tudja, miről beszélgetnének a nyilvánosságtól elzárva, de valószínűleg el fog menni a találkozóra. Karsai hozzátette, véleménye szerint bizonyította, hogy sárdobálásba nem megy bele. Bár meg próbálja majd győzni a politikust, de attól nem lesz gazember, hogy más a véleménye – tette hozzá.

Az alkotmányjogász kifejtette, bizakodik a kétnapos strasbourgi tárgyalás után, a hivatkozási alapja pedig az emberi méltóság, az önrendelkezési jog, a világnézeti- és vallásszabadság. Karsai kijelentette azt is, nem megy külföldre eutanáziát igényelni, amíg bűncselekménynek számít, hogy a családja segít neki. Az ismertsége mellett pedig szerinte egy külföldön végzett eutanázia igazi valóságshow lenne.

Karsai kifejtette azt is, hogy Hollandiában húsz éve működik a gyakorlat, és a statisztikák szerint egy százalék alatt van az olyan esetek száma, amelyekben apró eljárásjogi szabálysértés történik. Szerinte az ellenőrző mechanizmusok jól működnek, és nincsenek visszaélések. „Ezáltal nem több ember hal meg, hanem több ember értelmetlen szenvedését meg tudjuk oldani” – mondta.