Kovács Zoltán: Az újságírók feladata nem a hatalom ellenőrzése

Kovács Zoltán: Az újságírók feladata nem a hatalom ellenőrzése

Kovács Zoltán (Fotó: Facebook/V4NA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon lerombolták a média függetlenségét és sokszínűségét – ismerteti hat nemzetközi médiaszervezet véleményét a hazai sajtóviszonyokról az Index. Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkár már reagált is a megállapításokra. Álláspontja szerint az újságírók feladata nem a hatalom ellenőrzése, azok az újságírók pedig, akik mégis ezt teszik, politikai aktivisták.

Az International Press Institute (IPI), a Committee to Protect Journalists (CPJ), a European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), a European Federation of Journalists (EFJ), a Free Press Unlimited (FPU) és Riporterek Határok Nélkül munkatársai november végén újságírók, civil szervezetek munkatársai, tudományos kutatók mellett Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Kovács Zoltán nemzetközi ügyekért felelős államtitkárral is találkoztak.

Népszava: újságíró helyett fideszes titkárnő lesz az MTI brüsszeli tudósítója | Magyar Hang

Jelentésük szerint a kormány 2010 óta szisztematikusan felszámolta a média függetlenségét és sokszínűségét, intézkedéseivel eltorzította a médiapiacot és megosztotta az újságíró közösséget. Mindezekkel olyan erős médiakontrollt építettek ki, amely példa nélküli az Európai Unióban. Fizikailag ugyan nem inzultálják őket és börtönbe sem zárják, de a független szerkesztőségeket bezárják vagy megvásárolják. Az újságírók legitimitását azzal veszik el, hogy magyargyűlölőnek, hazaárulónak, idegen érdekek kiszolgálóinak vagy politikai aktivistáknak állítják be őket.

A megkérdezett független újságírók olyan mértékű kontrollt éreznek, amelyet a kommunista rezsim bukása óta nem tapasztaltak. Az állami szervek megtagadják az információk kiadását, illetve kizárják őket a hivatalos eseményekről.