Közös nyilatkozatban állt ki a magyar LMBTQI+ közösség mellett közel 40 nagykövetség

Közös nyilatkozatban állt ki a magyar LMBTQI+ közösség mellett közel 40 nagykövetség

A Szabadság téren a Budapest Pride résztvevői 2022. július 23-án (Fotó: Nádasi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szombati Budapest Pride alkalmából több nagykövetség és kulturális intézet közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról az LMBTQI+ közösség tagjait. A lapunknak is eljuttatott közlemény aláírói aggasztónak tartják a Magyarországon tapasztalt jogszabályokat és politikai retorikát. 

– Kiállunk amellett, hogy megilleti őket az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog, valamint hogy ne érje őket semmilyen erőszak. A jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletben tartása a demokratikus államok alapjait képezik. A nemzetközi emberi jog azon az általános feltevésen alapul, hogy minden egyént megkülönböztetés nélkül ugyanazok a jogok és szabadságok illetik meg – írják. Ezzel együtt elítélik az összes olyan erőszakos cselekményt, diszkriminációt, megbélyegzést és zaklatást, amelyeket szexuális orientáció, nemi identitás/nemi jellemzők alapján követnek el bárki ellen.

Aggasztónak tartják azokat a jogszabályokat és politikai retorikát, többek között Magyarországon is, amelyek ellentétben állnak a diszkriminációmentesség, a nemzetközi emberi jogi törvények és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez. Ugyanakkor hangsúlyozzák annak szükségességét, hogy vezetők és kormányok, itt és mindenhol máshol, tartsák tiszteletben és védjék meg az LMBTQI+ egyének és közösségek jogait, és szüntessék meg az őket diszkrimináló törvényeket és politikákat. Azt is kiemelik, hogy az alulról szerveződő LMBTQI+ emberi jogi aktivisták és jogvédők, újságírók, médiaszakemberek és civil szervezetek fontos érdekérvényesítő tevékenyéget végeznek.

„A sokszínűség megünneplése fontos módja annak, hogy előmozdítsuk az emberi jogok tiszteletben tartását. E téren a Budapest Pride a régió leghosszabb múltra visszatekintő rendezvénye. Szerepét kiemelten fontosnak tartjuk az egyenlő bánásmód és a társadalmi elfogadás előmozdításában minden LMBTQI+ személy felé, hozzájárulva egy nyitottabb, igazságosabb, befogadóbb és egyenlőbb társadalom megteremtéséhez” – zárul a nyilatkozat.

Az aláíró nagykövetségek és kulturális intézetek az alábbiak: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Koszovó, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna és Uruguay nagykövetségei, valamint a Flamand Kormány magyarországi Képviselete, British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International. Mint a listából kiderül, a lengyel nagykövetség nem írta alá a közös nyilatkozatot. 

 

Címkék: Budapest Pride, LMBTQI