Kubatov Gábor álmában sem gondolta, hogy meglesz az újabb kétharmad

Kubatov Gábor álmában sem gondolta, hogy meglesz az újabb kétharmad

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, a Ferencváros elnöke érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriához 2021. szeptember 4-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút adott a a Mediaworks Hírcentrumának Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke és pártigazgatója. A politikus nemrég az Egyesült Államokban járt, elmondása szerint „tapasztalat- és inspirációszerzés” céljával. Szerinte érdemes azt figyelni, mit csinálnak az Egyesült Államokban, mert a politikai marketing területén mindig előrébb jár mint Európa. Izgalmas kérdésnek tartja, hogy a demokraták, akik gyakorlatilag a legtöbb területen rosszul teljesítenek, milyen kampánytechnikai eszközöket vetnek be a republikánusokkal szemben. 

Szerinte a demokraták ezekről a problémákról igyekeznek elterelni a figyelmet, és ezért vesznek elő olyan témákat, mint az abortusz. A kampánytechnika szempontjából érdekesnek tartja, hogy az elsődleges hírforrás már nem a tévé, hanem az internet, az amerikaiak többsége pedig már csak címeket, headline-okat olvas, ritkán olvasnak bele a teljes cikkbe. 

Miközben Amerikában már csak a társadalom nyolc százaléka néz tévét, és ők is leginkább élő sportműsorokat választják, nálunk ez a mutató még mindig harmincnyolc százalék. A politikus ezért az újságírás is átalakul, vagy át kell hogy alakuljon.

A Fidesz alelnöke tagadta azt az ellenzéki vádat, hogy pénzkidobás a nemzeti konzultáció, szerinte a demokrácia lényege, hogy együtt tudnak kormányozni az emberekkel. Szerinte az Orbán-kormány újrázásához kellett az is, hogy átalakult a magyar médiapiac. „Ma már körülbelül ötvenszázalékos a magyar polgári értékrend jelenléte a hazai médiában. Elégedettségre azonban még így sincs ok, hiszen a legnagyobb példányszámú napilap, a legolvasottabb hetilap is az ellenzéké, az internetes portálok terén pedig még mindig jelentős, kétharmados a balos fölény.” Ezért fontos feladatnak nevezte a konzervatív híroldalak megerősítését, s még hozzátette: „a jobboldali véleményvezérek ugyancsak kiválóan teljesítenek.”

A magyar belpolitika kapcsán elmondta, hogy a Fidesz újabb kétharmada meglepte, mint fogalmazott: „A kampányban azt éreztem, hogy meglesz a stabil többségünk a parlamentben, de azt álmomban sem gondoltam, hogy kétharmad is lehet belőle”. Szerinte a Fidesz reagálása az orosz–ukrán háborúra nem kommunikációs trükk volt, valóban azt gondolják, a háborúba az ország nem sodródhat bele, és szerinte ezt láthatóan az emberek többsége is így gondolja.

A kérdésre, miszerint mi a titka annak, hogy 2006 óta minden népszerűségi listát a Fidesz vezet, Kubatov azt mondta: „Egyrészt ebben nyilván döntő szerepe van egy olyan karizmatikus vezetőnek, mint Orbán Viktor. Annak ellenére, hogy több mint harminc éve hatalmas ellenzéki és nemzetközi nyomás alatt van, ma is az ország legnépszerűbb politikusa”.

Kubatov szerint a fővárosban is minden várakozásukat felülmúlóan szerepeltek (42 százalékot kaptak), ami biztató a jövőre nézve.

– Az eredményből az is jól látszik, hogy a belváros nem dönthet a budapesti emberek életéről. Egészen eddig ténykérdés volt, hogy a belső kerületek szabják meg, milyen főpolgármestere lesz a városnak, de ez most úgy tűnik, megváltozott – tette hozzá. Szerinte a Fidesznek olyan jelöltet kell keresni, aki a külvárost is képviseli. Ezzel kapcsolatban feltették neki a kérdést, hogy szóba kerülhet a neve a főpolgármester-jelöltséggel összefüggésben. Kubatov erre azt felelte, hogy ez a kérdés nem időszerű és nem is ő fogja eldönteni. 

Az interjúban szóba került az is, hogy Brüsszel egyelőre visszatartja a Covid-járvány miatt hazánknak járó helyreállítási pénzeket. Kubatov szerint türelemre van szükség, „mert ami jár, az jár”, és biztos benne, hogy Magyarország előbb-utóbb hozzájut a neki járó, 7,2 milliárdos helyreállítási alaphoz.