Kudarcba fulladt bértárgyalások után nagygyűlést hirdet az orvosi kamara

Kudarcba fulladt bértárgyalások után nagygyűlést hirdet az orvosi kamara

Éger István (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavasszal még realitásnak nevezte a Magyar Orvosi Kamara elnöke a másfél milliós szakorvosi béreket, ma már azonban 900 ezer forintos fizetés elérése céljából próbálja mozgósítani az orvosokat Éger István. Persze az elmúlt fél évben a helyzet megváltozott, hiszen kiderült: legkorábban jövőre lesz forrás béremelésre. Ráadásul közeleg a kamarai elnökválasztás is.

Elhalt ígéretek nyomában címmel rendkívüli nagygyűlést tart szeptember 21-én a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – jelentette be a szervezet elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. (Az eseményre lapunk nem kapott meghívást). Éger István az MTI beszámolója szerint elmondta: a nagygyűlés célja a „félbeszakad tárgyalások folytatása" a kormánnyal és „gyors, eredményes lezárása”. A szeptemberi nagygyűlésre meghívást kap három tárca, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Pénzügyminisztérium és a Miniszterelnökség – közölte.

A MOK követelései között szerepel a 900 ezer forintos, egységesen kötelező kezdő minimális alapbér a közfinanszírozott egészségügyi ellátás valamennyi szakorvosának, fogorvosának a munkaviszony típusától függetlenül.

Éger István: Nincsenek orvosbárók | Magyar Hang

Ha azt mondanám, hogy nem, akkor baromi nagyot hazudnék - felelte a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra a kérdésre, hogy fogadott-e el valaha paraszolvenciát. Éger István lapunknak adott interjújában kifogásolta, hogy a MOK megreformálását célul kitűző Újratervezés nevű csoport körül több ellenzéki párt is megjelent, ám az nem zavarja, hogy a kamara felügyelőbizottságát a Jobbik tavalyi egészségügyminiszter-jelöltje vezeti.

Éger István kitért arra: a legutóbbi parlamenti választásokat megelőző korszak termékeny és kommunikatív időszak volt aláírt eredményekkel, de a 2018 áprilisa óta eltelt időszakot az elvesztegetett idő és a csalódottság szavakkal jellemezhető. „A kormány határozott ígéretet tett arra, hogy a 2018-as választásokat követően folytatódik az orvosok bérének felzárkóztatása. 2019 elején intenzív tárgyalás indult, elkészült egy ígéretes megállapodás tervezete is, amelyből azonban nem lett semmi" – közölte.

Orvosi kamara: nem biztosítható a biztonságos betegellátás | Magyar Hang

Hosszú ideig tartó - az utolsó percekig sikeresnek tűnő, és végül közös megegyezéssel zárult - felelős állami vezetőkkel folytatott tárgyalássorozatot követően semmiféle kormányzati döntés nem született, ami hatalmas csalódást okozott az egészségügyi ágazatban dolgozók számára. Ezért a kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk az ágazatban - olvasható a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Területi Szervezetének Tanácsa hétvégi ülése után nyilvánosságra hozott határozatában.

Éger István idén márciusban adott interjút a Magyar Hangnak. Ekkor még bizakodó volt; mint fogalmazott, ígéretet kaptak a kormányzattól, a szándék és a pénz is megvan a bérrendezésre.

„A másfél milliós szakorvosi bér rövidesen akár realitás is lehet"

– mondta akkor. A kamara elnöke azt is kifejtette, amint rendeződnek a bérkérdések, azonnal, törvényi erővel beszüntethető a paraszolvencia.

Igaz, Éger István nem is mondhatott mást, hiszen idén, azaz a kamarai tisztújítás évében bontott zászlót a szervezet megújítását célul kitűző Újratervezés nevű orvoscsoport. A tömörülés dobta be elsőként a másfél milliós szakorvosi bért, amit három év alatt, ütemezve látnak elérhetőnek. Éger erre még rá is rátromfolt, mondván nincs ennyi idő, azonnal kell lépni.

Májusra azonban mindenki számára nyilvánvalóvá vált: hiába teljesít jól a magyar gazdaság, az orvosok bérének emelésére nem futja. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter közölte lapunk kérdésére azon a kormányinfón, amelyen a gazdaságvédelmi akcióterv részleteit ismertette. Szavai szerint csak a jövő évi költségvetésben fognak tartalékalapot képezni a különböző ágazati béremelésekre. Ezt a kormány már jóváhagyta.

Frissítés:

A MOK elnökének felhívására délután az Országos Sajtószolgálaton keresztül reagált az Emmi, amelyet változtatás nélkül közlünk:

A minisztérium eddig is tárgyalt, ezután is kész tárgyalni a MOK-kal

Bízunk benne, hogy a MOK elnöke, Éger István továbbra is a tárgyalásokat részesíti előnyben és nem a médián keresztül történő üzengetést. A minisztérium eddig is tárgyalt, ezután is kész tárgyalni a  MOK-kal. Az a célunk, hogy az orvosok és az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsülését növeljük.

A kormány intézkedéseinek köszönhető, hogy az orvosok bére 2010 és 2017 között átlagosan a két és félszeresére emelkedett, és az egészségügyi szakdolgozók bére 2016 és 2022 között átlagosan ugyancsak a két és félszeresére emelkedik, amelynek idei fedezete 14 milliárd forint, a jövő évi pedig csaknem 82 milliárd forint. A rezidenseket jelentős ösztöndíjakkal segítjük, a kórházfejlesztések eredményeképpen pedig egyre javulnak az orvosok munkakörülményei és szakmai fejlődési lehetőségei is. Jövőre is folytatódik minden idők legnagyobb egészségügyi fejlesztése, a 700 milliárdos Egészséges Budapest program, amelynek részeként további nagy értékű diagnosztikai eszközök beszerzésére és szakrendelők felújítására kerül sor.

A 2020-as költségvetésben közel 2000 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi célokra, ez 2010-hez viszonyítva 770 milliárd forinttal jelent több forrást, és 184 milliárd forinttal magasabb, mint 2019-ben. Mindezek hatására  jelentősen nő az orvosi diplomát választók száma, csökken az elvándorló orvosok száma és 2010 óta csaknem hatezerrel több orvos dolgozik.  A kormány elkötelezett minden egészségügyi dolgozó, így az orvosok anyagi megbecsülésnek további javítása mellett is,  a minisztérium és az érdekképviseletek között – köztük a MOK-kal is – rendszeresek az egyeztetések, legutóbb június végén is volt ilyen. Bízunk benne, hogy a szakmai párbeszédet nem fogja felülírni a politikai hangulatkeltés, és folytatni tudjuk a tárgyalásokat."

(Emberi Erőforrások Minisztériuma/MTI-OS)