Kunetz Zsombor: Lenne megoldás a minél előbbi teljes nyitásra

Kunetz Zsombor: Lenne megoldás a minél előbbi teljes nyitásra

Kunetz Zsombor (Fotó: Kunetz Zsombor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Antitest szűréssel gyorsabban elérhető lenne a nyájimmunitás – hívta fel a figyelmet Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Mint arra emlékeztetett, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a kormány Facebook-oldalán megjelent videójában arról beszélt, hogy „van egy természetes átfertőzöttség, amelynek az arányát 25 százalékra becsüli, ha ez az átoltottsággal együtt eléri a 60-70 százalékos arányt a társadalomban, akkor a járvány magától megáll.”

Vagyis – vonta le a következtetést Kunetz Zsombor – „a kormány videója szerint a társadalom 25 százaléka már átesett a fertőzésen, azaz tehát mintegy 2 és félmillió ember a nyájimmunitáshoz szükséges 6 millióból megvan, hiszen ők valószínűleg immunisak a járvánnyal szemben”.

Hozzátette, úgy tűnik több rangos orvosi lapban is megjelent publikáció alapján, hogy a koronavírus ellenes antitestek 8 hónappal a fertőzés után is megtalálhatóak, ami azt jelenti, hogy aki elkapta az jó eséllyel 8 hónap után is védett. Vagyis, akinél ez az antitest kimutatható, az abban a pillanatban szinte biztosan védett a vírussal szemben.

„A fentiekből logikusan következik a megoldás a minél előbbi teljes nyitás eléréséhez – tette hozzá. – Az oltási sorrendet antitest szűréssel kell kezdeni.”

És akkor a javasolt módszer: „Akinek ez pozitív az nem kap csak majd egy későbbi időpontban vakcinát, így mintegy 2 és félmillió ember beoltásához szükséges oltóanyaggal kevesebbre van szükség az áhított nyájimmunitás eléréshez.Nem marad ki senki, azok akiknél kimutatható az ellenanyag csak hátrébb sorolódnak a sorban, így beoltásukra akkor kerülhet sor, ha már elegendő vakcina áll majd rendelkezésre. Így nem kell egyszerre akkora mennyiségű vakcina, akkor amikor az amúgy sincs, csak szűréssel kell kiegészíteni az oltási tervet.”

Végül pedig feltette a kérdést, hogy „vajon ennek miért nem látjuk még jelét sem?”

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón jelentette be a kormány döntését: márciusig maradnak a lezárások.