Lakner Zoltán: A Fideszben egy pillanat alatt mindenki feláldozhatóvá vált

Lakner Zoltán: A Fideszben egy pillanat alatt mindenki feláldozhatóvá vált

Lakner Zoltán politológus (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végre kiderült, hogy Magyarországon is van belpolitika. Bár a miniszterelnök mostanában általában külföldön próbál rendet tenni, most láthatóvá vált, hogy a szomszéd házban sincsenek rendben a dolgok – összegezte az elmúlt napok eseményeit, Novák Katalin és Varga Judit lemondását Kompország című műsorunkban még pénteken Lakner Zoltán politológus. Schmitt Pál egykori köztársasági elnök korábbi lemondásával összehasonlítva Lakner szerint ez az ügy azért képes már két hete uralni a közéletet, mert sokkal nagyobb a társadalmi veszélyessége, mint Schmitt korábbi plágiumügyének, hiszen gyermekek szexuális bántalmazásának eltussolásáról van szó. Ráadásul Magyar Péter színre lépésével az ügy kinyílt egészen Rogán Antalig és az országban zajló szabadrablásig. Fontos az is, hogy hiába bukott meg az államfő és a Fidesz európai parlamenti listavezetője, a legfontosabb kérdés még mindig nem derült ki: a mai napig nem kaptunk választ arra, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre.

Lakner Zoltán leszögezte azt is, hogy Novák Katalin és Varga Judit bukása számos kormányzati narratívát megdöntött, például azt is, hogy aki hűséges hozzájuk, azt megvédik. – A hűséges embereiket végezték ki. A Fideszben egy pillanat alatt mindenki feláldozhatóvá vált – jelentette ki. Hamisnak bizonyult az a kormányzati narratíva is, hogy az ő rendszerükben a hibáknak mindig van következménye, hiszen Balog Zoltán korábbi nemzeti erőforrás miniszter püspök maradhatott. Balog elismerte, hogy azt javasolta az államfőnek, adjon kegyelmet K. Endrének, bevallotta, hogy hibázott, először mégsem akart lemondani, és később is csak a református egyház legfőbb vezetői posztját hagyta ott. Csak Novák bűnhődött azért, mert rossz tanácsokat kapott, és azért, mert nem volt elég szuverén. A politológus úgy látja: a református egyház akkor hibázott végzeteset, amikor átírta saját szabályait azért, hogy a korábbi miniszterből püspök lehessen. Orbán rendszerének egyik alapja ugyanis a személyre szabott jogalkotás. (Balog nem dolgozott 10 évet egyhuzamban lelkészként, holott a püspökké szenteléshez ezt a református egyház korábban előírta.)

Magyar Péter kapcsán kijelentette: – Nem tudom, hogy van-e atombombája Magyar Péternek, de ha igen, akkor ő könnyebb helyzetben van, mint évekkel ezelőtt Simicska Lajos volt, hiszen ő nem elkövetője, csak tanúja lehetett ezeknek az ügyeknek, vagyis nyugodtan kitálalhat. Szerinte Magyar Péter egyelőre magányos harcosnak tűnik, aki még nem mondott igazán nagy súlyú dolgot, mindenesetre már körbelőtte a miniszterelnököt.

Lakner Zoltán az ellenzék jelenlegi fellépéséről azt mondta, rengeteg politikai lehetőség lenne egy közös államfőjelölésben, ahogy egy közös európai parlamenti listában is, ám még mindig nem látszik, hogy az ellenzéki pártok képesek lennének összefogni. – Nem láttam még olyan sikeres autokráciaellenes kísérletet, ahol 12 párt külön-külön, egymás ellen is csákányozva próbált volna eredményt elérni. Teljesen mindegy, hogy egy párt 1 vagy 2 mandátumot szerez-e az európai parlamenti választásokon, ám az nagyon nem mindegy, hogy a Fideszt sikerül-e 50 százalék alatt tartani. El kell dönteniük, hogy az első helyért indulnak a versenyben, vagy csak a második hely a cél – mondta a politológus.

A teljes interjút itt nézheti meg: