Lassul a lakásárak növekedése

Lassul a lakásárak növekedése

Ferencvárosi lakások (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg az idei első negyedévben 8,9 százalékos volt a használt lakások árának a növekedése, ez az arány a második negyedévre 6,3 százalékra mérséklődött. Új lakások esetében 6,6 százalékról 3,3 százalékra esett vissza a növekedés – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Lakásár-index című kiadványára hivatkozva. 

Az előző év azonos időszakához mért lakásár-emelkedés egyébként olyan magas – 23,7 százalékos – volt, hogy ilyen mértékű drágulásra nem volt még példa, mióta követik ezeket a folyamatokat – teszi hozzá a jelentés. 

A 2015-ös időszakhoz viszonyítva valamennyi lakás több, mint kétszeresére drágult, a használt lakások indexe 251,4 százalék, az újaké 259,1 százalék volt 2022 második negyedévében. Az új és a használt lakások összevont árindexe elérte a 252,8 százalékot.

Az első hat hónapban a lakások átlagos ára 47,8 millió forint, ami 1,8 millió forinttal magasabb, mint 2021-ben. Az átlagos négyzetméterár 804 ezer forint, ami 85 ezer forinttal több, mint 2021 átlagában.

A fővárosban 15 százalékkal lettek idén magasabbak az árak a tavalyinál, a fajlagos ár, vagyis a műszaki paraméterekre alapozott egy négyzetméterre alapozott ár itt meghaladta az 1 millió forintot. Ennél is nagyobb volt az emelkedés vidéken, a megyeszékhelyeken és a kisebb városokban az átlagos újlakás áremelkedés 18 százalékos volt 2021-hez képest. 

A KSH adatai szerint a legdrasztikusabb emelkedés Debrecenben, Győrben és Szegeden volt tapasztalható. A siófoki lakásárak utolérték a budapestieket. Nyíregyházán ugyanakkor a fajlagos ár még nem érte el az 500 ezer forintot.