Lázár a Magyar Hangnak: Sokmilliárdos tartozásokról tárgyalunk

Lázár a Magyar Hangnak: Sokmilliárdos tartozásokról tárgyalunk

Lázár János a gazdasági bizottság ülésén 2022. december 12-én (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bizakodó vagyok, így születtem – mondta az uniós források jövőjéről Lázár János. Az építési és közlekedési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt tett beszámolóját követően reagált röviden a sajtó kérdéseire, majd a házelnökhöz sietett. Az ülés témája a közlekedésfejlesztés volt, Lázár János két percben a Magyar Hang ezzel kapcsolatos kérdéseire is válaszolt.

Lázár János a bizottság előtt többek között arról beszélt, 2023 végére meg kell születnie az egységes jegyrendszernek a MÁV és a Volán esetében, rendszeresen egyeztetni fog a fővárossal, és most külön Újbuda önkormányzatával a körvasút ügyében. Elismerte, hogy a jegyrendszer terén jelentős az elmaradás. Az M0 befejezése mostanában nem várható, és az Országház általa támogatott belső felújítása sem indul el ebben a ciklusban. Fontosnak nevezte, hogy az építőiparhoz hasonlóan a járműgyártásban is a mostaninál nagyobb szerepet kapjanak a hazai beszállítók. Stratégiai jelentőségű kérdésnek nevezte, hogy a tágan értelmezett Kárpát-medencéből minden út Budapestre vezessen. Hozzátette azt is: új híd épül Mohácsnál a Dunán. Az ülésen elhangzottakról ITT olvashat el minden részletet. 

– Említette a beszámolóban, hogy egyes önkormányzatok hatalmas összegekkel, súlyos milliárdokkal tartoznak a Volánnak, és ezt a helyzetet rendezni kell. Hogyan?
– Nem hiszem, hogy úgy, hogy az önkormányzatok kifizetik, mert ez most elég nehezen menne nekik.

– Akkor az állam ki fogja fizetni a tartozásukat?
– Szeretnék beszélni velük arról, hogyan lehet ezt a helyzetet kezelni.

– Lesz erre jelen helyzetben forrás?
– Lehet megállapodni. Ha valaki tartozik, a másik meg követel, akkor lehet megállapodást kötni. Nem csak pereskedés létezik. Arra szeretnék törekedni, hogy minden önkormányzattal szülessen megállapodás. Megnézzük, hogy egyik oldalról mit tudunk elengedni, másik oldalról az önkormányzatok mit tudnak kifizetni.

– Keretösszeg akkor nincs még erre meghatározva?
– Meg kell néznem egyesével minden települési önkormányzatnak a helyzetét, és meghallgatni az ajánlatát. Ha az önkormányzatok haladékot kérnek vagy kevesebbet tudnak csak fizetni, erről meg kell állapodni.

– A gazdasági válság miatt megannyi beruházás felülvizsgálatáról, lehetséges elhalasztásáról beszéltek. A települések viszont a lepusztult úthálózatuk fejlesztését részben úgynevezett topos (Terület- és Településfejlesztési operatív orogram) pályázatokból képzelik el. Ezeket a fejlesztési pénzeket megkapják az önkormányzatok?
– Igen. A megnyitott topos pályázatokra lesz forrás. 2023. december 31-ig minden ilyen beruházást, ahogy különben minden más EU-s beruházást is be fogunk fejezni. A közút egyébként egy negyvenmilliárdos fejlesztést hajt végre ilyen forrásból.