Lázár János a Sparról: „inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”

Lázár János a Sparról: „inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”

A SPAR élelmiszer-üzletlánc áruháza a budapesti Sugár Üzletközpont földszintjén. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Fotó: Róka László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lázár János építési és közlekedési miniszter nyílt hadüzenetet küldött a Sparnak egy csütörtöki építőipari konferencián. Azt mondta, hogy nem tűri a kormány a fenyegetéseket a Spartól, amely a „korrumpált osztrák sajtón keresztül” üzent a kormánynak – írja az mfor.hu. „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül” – idézi a portál az építési és közlekedési minisztert.

Az osztrák tulajdonú Spar üzletlánc épp a napokban jelentette be, hogy átalakította működését és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét, az indoklás szerint így védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszer kereskedelmi céget. A Spar vezetője egyértelművé tette: Orbán korábban azt kérte, engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk” – fogalmazott a Die Pressének Hans Reisch, a Spar osztrák anyavállalatának vezérigazgatója arra a kérdésre, mit szólt a magyar kormány ahhoz, hogy a cég panasszal fordult az Európai Bizottsághoz a magyarországi kiskereskedelmi különadó miatt. „Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” – fogalmazott. A Spar 2022-ben 13 milliárdos veszteséget hozott össze Magyarországon, miközben különadóként 26 milliárdot kellett befizetnie.

Az építési és közlekedési tárca viszont úgy látja, jobban kéne csinálnia a dolgát a multinak, akkor nem jelentene gondot a különadó sem. Lázár János az említett kijelentések után – magát is korrigálva – arról beszélt, hogy nem kiszorítani akarja az osztrák céget és általában a külföldi multikat, hanem rászorítani őket arra, hogy „tiszteljék az itteni embereket, fogyasztókat, a kormányt, az országot, ahol óriási extraprofitot termelnek”. Majd úgy fogalmazott: „A Sparral szemben is tudunk úszni. A cég meg fogja fizetni az árát annak, amit az elmúlt napokban tett”.