Leállhat a dunaújvárosi vasmű

Leállhat a dunaújvárosi vasmű

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfőn a Dunaferr kokszolója is leállhat azt követően, hogy augusztusban az egyik kohót már leállították – számolt be róla a Népszava. Ez esetben a vasmű működése végleg ellehetetlenülhet, és a felszámolása elkerülhetetlenné válhat. Pintér Tamás polgármester válságtanácskozást is hívott össze szerdára, erre viszont nem jöttek el a kormánypárt képviselői, így Font Sándor, Mészáros Lajos, Süli János és Varga Gábor sem.

Dunaújvárosba érkezett viszont a vasmű orosz vezetője, Jevgenyij Tankilevics, kijelentve, hogy kormányzati segítségre, egészen pontosan tizenkét milliárd forintra van szükségük. A többségi orosz és a kisebbségi ukrán tulajdonos között már évek óta húzódik a konfliktus.

A fideszes Mészáros Lajos közben a Facebook-oldalán politikai marketingnek nyilvánította Pintér felhívását. „A magam részéről értelmetlennek tartottam ezt a megbeszélést, hiszen érdemi megoldás ebben a körben nem tud születni. A baj gyökere a gyurcsányi privatizáció, amikor üveggyöngyökért bocsátották áruba a cégóriást. Ezt maga Pintér is elismerte, feljelentést is tett a városi részvénycsomag eladása miatt. Maga a Jobbik deklaráltan a gyurcsányi politika ellenpontjaként jött létre, ennek fényében érdekes a mostani összeborulás. Országgyűlési képviselőként minden kapcsolódási pontot megkerestem az érdemi kormányzati szereplők felé, a térség problémáját közvetítettem, információt adtam és tudom, hogy kormány is tisztában van a helyzet súlyával. Ezt az is mutatja, hogy a villamos energia ellátást soron kívül, azonnal megoldották, amikor annak lekapcsolása fenyegetett” – fogalmazott Mészáros.

A vasmű helyzetéről itt írtunk korábban részletesebben.